Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint áprilisra mindenkinek lesz védőoltás


Orbán Viktor Brüsszelben 2020. október October 2-án.
Orbán Viktor Brüsszelben 2020. október October 2-án.

A miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy jobb a helyzet itthon, mint nyugaton. Aki nem tartja be az előírásokat, azzal erővel tartatják be.

Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" – mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli miniszterelnöki interjúban a Kossuth Rádió.

„Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik”

Orbán szerint itthon a helyzet még „istenes”, és sokkal rosszabb a helyzet a nyugati országokban. „Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik.” A miniszterelnök szerint a krónikus betegeknek már az év elején elérhető lesz a védőoltás, áprilisban pedig mindenkinek. Orbán szerint áprilisban „győzelmet arathatunk” a koronavírus-járvány fölött, és az az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította.

Orbán a csütörtöki EU-csúcsról azt mondta, hogy vannak tervek a határátlépési korlátozások összehangolására. „Ez nem nagyon megy egyelőre, mert van aki ez ügyben elnézőbb, mi szigorúbbak vagyunk, mi nem akarunk a szükségesnél több külföldit látni Magyarországon, és a honfitársainknak sem tanácsoljuk, hogy külföldre utazzanak, ez most nem az utazásnak az ideje.”

De próbálnak valamilyen egységes minősítési rendszert kitalálni, és a teszteredményeket összehangolni, azonban a miniszterelnök szerint ez nem könny, mert „mindenki inkább a saját eredményében bízik, én is így vagyok ezzel.”

Innentől büntet a rendőr a maszk miatt

Orbán a maszkviselés betartásában látja a védekezés kulcsát, eddig szerinte megértőek voltak a hatóságok, azonban most „lezárult a beszoktatás, ahogy az óvodában vagy bölcsődében mondják nekünk”. Hétfőtől szigorúan büntetik majd a maszkviselési szabályokat megszegőket.

„Hétfőtől joga van a rendőrségnek, hogy bezárja az éttermet, a boltokat, javaslatot tegyen, és bezárja a sport és kulturális rendezvényeket, eljött az a pont, hogy erőből kell ezeket betartatnunk.”

Orbán úgy látta az EU-csúcson, hogy ágyak számában harmadik, lélegeztetőgépek számában pedig elsők vagyunk Európában. 1 millió 400 ezer influenza elleni védőoltása van Magyarországnak, ezeket szállítják ki a háziorvosoknak. Ehhez a kormány rendelt még 360 ezret.

Jövő héten ismét módosítják az orvostörvényt

A miniszterelnök szerint remekül küzdenek az orvosok, és bírni fogják a nyomást. Orbán szerint nem könnyű az orvosok helyzete, „sok baj van, ez egy katonaélet tulajdonképen, nem örül ennek senki, de az orvosaink tudják, hogy ha baj van, márpedig baj van, akkor nincs apelláta, menni kell.”

Az európai vakcinák mellett Magyarország tárgyal Kínával és Oroszországgal is, mivel ott „előbb tartanak valamivel a vakcinafejlesztésben” a miniszterelnök szerint.

Az orvosok jogállását meghatározó törvényről azt mondta, hogy partnerek az Orvosi Kamarával, és a jövő héten új szabályokat hoznak. „Teljesen egyértelmű, hogy a kirendelési szabályokat humanizálni kell.” Az orvosok bértábláit rendező új törvény ugyanis lehetővé tenné, hogy kétszer egy évre másik kórházba irányítsanak orvosokat, ezt sok orvos nehezményezi, és azt mondják, ilyen feltételek mellett nem írják a szerződést.

„Ha lepra van, dögvész, vagy ilyen állapotok – és ki tudja, nem lesznek-e megint ilyen állapotok – akkor vezénylés van, és ott korlátokat nem nagyon tudunk, ilyen emberiességi korlátokat, mert akkor menni kell.” Orbán azt ígéri, hogy ha nincs vészhelyzet, akkor csak rövidebb időre fogják majd az orvosokat a tervek szerint átvezényelni, és próbálnak a családi helyzetükre is tekintettel lenni.

XS
SM
MD
LG