Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint az október vízválasztó lesz


Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2021. július 16-án
Orbán Viktor a Kossuth rádióban 2021. július 16-án

Orbán Viktor szerint, ha Brüsszel nem lép időben, akkor októbertől háborús gazdasági helyzetre kell-e készülni Európában. A miniszterelnök a közmédiának nyilatkozott, megismételte a tusványosi előadás több elemét, de kevert fajról most nem beszélt.

Megerősítette, hogy a kormány megtámogatja a lassuló lakáspiacot, a lakásáfát, amit átmenetileg csökkentettek le 25-ről 5 százalékra, további két évre meghosszabbítják.

Szerinte Magyarországon lesz elég gáz, tart az alkudozás az oroszokkal még 700 millió plusz köbméterről, a miniszterelnök szerint ez nyáron menni fog. Arról is beszélt, hogy Magyarországnak alternatív beszerzési útvonalakat kell kiépítenie, és segíteni kell az embereknek, hogy le tudjanak jönni a gázról ott, ahol erre lehetőség van. Megerősítette a kormány szándékát, hogy

  • újranyitják a Mátrai Erőmű már leállított termelőkapacitásait,
  • megvizsgálják a barnakőszén-bányák újranyitásának lehetőségét,
  • az erdőgazdaságoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan lehetne több tűzifát kitermelni, aminek a kivitelét be is tiltották.

A miniszterelnök ismét arról beszélt, hogy az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciós politikája szerinte megbukott, és a fegyverszállítások sem hoznak eredményt. Szerinte a Nyugatot már bevonták ebbe a háborúba, aminek csak egy amerikai–orosz megállapodás vethet véget.

Beszélt az aszályról is, ami a búzatermés negyedét már elvitte. Azt mondta, hogy a kárenyhítései alap kimerült, de létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek az a feladata, hogy intézkedéseket hozzon az aszálykárosult termelők, gazdák megmentésére. Orbán szerint még kell egy hét, hogy véglegesítsék a döntéseket, de a gazdák kapnak további segítséget.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG