Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint százával halnak meg kárpátaljai magyarok


Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án.
Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án.

A miniszterelnök szerint egyik fél sem tudja megnyerni ezt a háborút, amelyben százával halnak meg kárpátaljai magyarok. Orbán Viktor a közmédiában főként az ukrajnai háborúról beszélt, de megerősítette azt is, arra kérte a kormánypárti frakciókat, hogy az Országgyűlésben támogassák Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor szerint ez utóbbi kérdésben a képviselők nem túl lelkesek. A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kihelyezett frakcióülésen tartott sajtótájékoztatón közölte: a jövő héten az Országgyűlés elé kerül a svéd–finn NATO-csatlakozás kérdése, amelyben a frakció megosztott, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából.

Kocsis szerint ez nem jelenti az Országgyűlés döntésének elhalasztását, Orbán Viktor a frakció támogatását kérte, Kocsis nagyon kicsi esélyt lát arra, hogy ne szavazzák meg a csatlakozást. Orbán a Kossuth rádióban péntek reggel erről azt mondta, a képviselők azért nem lelkesek, mert miközben ezek az országok segítséget kérnek, például olyan hazugságokat terjesztenek Magyarországról, hogy itt nincs demokrácia. Orbán szerint ugyanakkor Magyarországnak NATO-tagként erkölcsi kötelessége, hogy ha vala ki be akar kerülni a védelmi szövetségbe, akkor azt gondolja, vegyék fel őket is.

Ehhez kapcsolódóan: Nem vette át Szijjártó Péter a brit, a német és a francia nagykövet diplomáciai jegyzékét a finn és a svéd NATO-csatlakozásról

Az ukrajnai háborúról egyebek között azt mondta, hogy szerinte azt egyik fél sem tudja megnyerni, bár nem is igazán tisztázott, mit is jelentene ebben az esetben a győzelem. Úgy látja, hogy Ukrajnának a nyugat segítségével több a fegyvere, mint az oroszoknak, és Oroszország nem tudja legyőzni a NATO-t.

Arról is beszélt, hogy Magyarország az egyetlen, amely nem vesz részt a konfliktusban mégis vannak halálos áldozatai, mert Kárpátalján magyarokat soroznak be, akik százával halnak meg a fronton, csak ez nincs benne eléggé a közbeszédben.

Orbán ismét arról beszélt, hogy a magyar álláspont lényege a mielőbbi tűzszünet elérése és ebben szerinte a magyar kormány nincs elszigetelve, a világ nagy része ugyanígy vélekedik.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG