Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Az Egyesült Államok háborús kampányt folytat az utcákon


Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban 2021. július 16-án
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban 2021. július 16-án

Marad a rezsicsökkentés, Orbán Viktor szerint az ukrán ellentámadás után letisztulhat a háborús helyzet, egyebek között erről és a pápalátogatásról is beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Az ukrajnai helyzetről a miniszterelnök azt mondta, a háborúnak vesztesei lesznek, de nyertesei nem”, a NATO fegyverrel és pénzzel látja el Ukrajnát, és szerinte csak a nyugatiakon, valamint az amerikaiakon múlik, mennyit pénzt hajlandók költeni erre. A másik oldalon ugyanakkor ott van Oroszország, egy 140 milliós ország, amely sokkal nagyobb, mint Ukrajna, és övé a világ legnagyobb atomfegyver-arzenálja. Orbán szerint nem lehet elképzelni, hogy valaki képes lenne legyőzni egy atomhatalmat, és Oroszország nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ahogy legyőzik, nem fog belenyugodni egy katonai vereségbe.

Arról is beszélt, hogy nagyon hisz abban, ha az új katonai offenzíva és ellentámadások után letisztul a háborús helyzet, szerinte ez az utolsó esélye Ukrajnának a háborúban.

A miniszterelnök úgy látja, hogy az Egyesült Államok háborús kampányt folytat, szerinte ezt látni, ha kimegyünk az utcára. Megismételte, hogy Magyarország békepárti, és mindent elkövet hogy minél előbb fegyverszünet és béke legyen. Ukrajna egy része „ősi magyar föld, ami most Ukrajnához tartozik"... "őshonos közösségként élnek ott a magyarok, Ukrajna szenvedése az ott élő magyarok szenvedése is”.

Orbán Viktor nem emlékszik olyan boldog három napra, mint Ferenc pápa látogatása alatt volt Magyarországon. Szerinte úgy a Vatikán elszánta magát és az ukrajnai béke érdekében mozgósítani fogja az erejét, a kapcsolatait, hogy gátat szabjon a vérontásnak.

Marad a rezsivédelem

Mint a kormányfő fogalmazott, Ukrajna kedvéért nem lehet tönkretenni a családokat. Az energiaárak most „jobban néznek ki, bár még mindig duplája a háború előttinek”.

Tavaly 7 milliárd euró helyett 17 milliárd eurót fizetett Magyarország az energiáért, ez havonta 180 ezer forinttal több költséget jelentett volna a családoknak, ha nincs rezsivédelem - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, jelenleg a magyar gazdaság képes megvédeni a mostani rezsiárakat, de ezt időről időre meg kell vizsgálni. Utalt arra, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak is törekednek segíteni, mint mondta, szerinte a háborúnak az idén nem lesz vége.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG