Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Amíg ilyen magas az infláció, maradnak az ársapkák


Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án
Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án

Az Európai Uniós csúcstalálkozón nem látta, hogy a béke felé mozdulnának el az európai vezetők, annak ellenére, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb – mondta Orbán Viktor, aki szerint a konfliktus világháborúvá terebélyesedhet. Megerősítette, hogy az egy számjegyű infláció elérése a kormány célja év végére, és amíg ilyen magas az infláció, addig maradnak az ársapkák.

A nyugat szerint azért kell Ukrajnát támogatni, mert ez helyes dolog, a világban a magyar álláspont van többségben, az, hogy a béke mellett kell állást foglalni – mondta a Kossuth rádióban a miniszterelnök. Orbán Viktor állítása szerint mindennaposak a direkt és indirekt nyomások, zsarolások az uniós részéről, Magyarországot bele akarják vonni a háborúba, de egyetlen hely van, ahol erről dönts születhet, az pedig az Országgyűlés.

Emlékeztetett arra, hogy a parlament ma határozatot fogad el, amelyben kiáll a béke mellett és azonnali tűzszünetet követel. Orbán szerint az ukrajnai konfliktusban a magyar álláspont nem arról szól, hogy milyen békeszerződést kell kötni, hanem arról, hogy legyen tűzszünet, és utána kell kigondolni a tárgyalás kereteit.

Háborúpárti baloldal és EU, békepárti Fidesz

Arra reagálva, hogy az ellenzéki pártoknak vannak kifogásaik a békepárti határozattal kapcsolatba, Orbán közölte, hogy a baloldal háborúpárti. Szerinte a parlamenti határozat jó esély lett volna az ellenzéknek, hogy csatlakozzon a békepárti pozícióhoz. Úgy véli, hogy a háborúpártiak veszélybe sodorták az egész Európai Uniót, amelynek a békét kell szolgálnia, most viszont egy háborúpárti intézménnyé vált, a szankciók pedig tönkre teszik az európai gazdaságot. Szerinte egyre több hang jön majd a tagállamoktól, amelyek a háború támogatásának erkölcsi, anyagi feladásáról szólnak.

Orbán arról is beszélt, hogy szerinte szankciókat már korábban is vezettek be Oroszország ellen, de most vezettek be először olyan szankciókat, amelyek elérték az energiaszektort. A kormányfő végzetes hibának tarja alábecsülni Oroszország alkalmazkodóképességét, szerinte az oroszok alkalmazkodnak a szankciókhoz.

Egy számjegyű infláció, árstop

A magyar gazdaságról szólva Orbán megerősítette, hogy egy számjegyű infláció a cél év végére. Szerinte vannak már kedvező jelek, a kereskedők és az élelmiszerláncok is elkezdtek versenyezni abban, hogy ki tud alacsonyabb áron kínálni egy egy terméket.

Az árstopokról azt mondta, hasznosak, de néha zavarokat is okoznak az ellátásban. Az a jó, ha ezek az árstopok eltűnnek a rendszerből, de amíg az infláció ilyen magas, addig ezek maradnak. Ahogy csökken az infláció, úgy vezetik majd ki ezeket az ársapkákat.

„Az információs gépezet alapigazsággá teszi, amit a kormány szeretne” – az elemző szerint ezért politikai árat sem fizet a hatalom
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:43 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG