Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor Ficóról: Egy hazafival mindig jó együtt dolgozni


Orbán Viktor és Robert Fico a szlovákiai Kistompán (Tupá) a Barátság I. kőolajvezeték Százhalombatta és Ipolyság (Šahy) közötti felújított szakaszának átadásán, 2015. február 9-én
Orbán Viktor és Robert Fico a szlovákiai Kistompán (Tupá) a Barátság I. kőolajvezeték Százhalombatta és Ipolyság (Šahy) közötti felújított szakaszának átadásán, 2015. február 9-én

Zuzana Čaputová szlovák államfő október 2-án megbízza az előre hozott választás győztesét, Robert Ficót a kormányalakítással. Az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a választások eredményét, bár úgy véli, hogy példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Szlovákiában az egykori baloldali miniszterelnök, az ukrajnai katonai segélyek beszüntetésével is kampányoló Robert Fico nyerte a szombati előre hozott választásokat.

A központi választási bizottság hivatalos adatai szerint Fico és pártja, a Smer a leadott szavazatok 22,9 százalékát szerezte meg – ami 42 mandátumot jelent – a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Második helyen a Michal Šimečka vezette, eddig parlamenten kívüli, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17,9 százalékos eredménnyel, ez 32 parlamenti mandátumot ér.

A harmadik helyet az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 14,7 százalékos eredménnyel, ami 27 parlamenti képviselői helyet jelent.

A választási részvételi arány a hivatalos végeredmény szerint országosan 68,5 százalékos volt, ami a legmagasabb adat az utóbbi időszak parlamenti választásain.

A választások hivatalos végeredménye szerint összesen hét párt jut be az új pozsonyi törvényhozásba, magyar nincs köztük. A felvidéki magyar párt, a Szövetség a szavazatok 4,3 százalékát szerezte meg. A Szövetség elnöke, Forró Krisztián közösségi oldalán úgy reagált: bár történelmileg a legtöbb voksot kapták, ez mégsem volt elég a bejutáshoz, mert a magyarok lakta járásokban alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az északiakban.

Ehhez kapcsolódóan: „Csak egy tánc volt” – kampányriport a magyar etnikai szavazás hattyúdaláról Szlovákiában

Zuzana Čaputová államfő azt írta közösségi oldalán a pozsonyi Új Szó beszámolója szerint, hogy az előre hozott parlamenti választás szabad és demokratikus volt, és valós képet alkotott a szlovák társadalomról.

„Függetlenül attól, hogy egyesek örülnek az eredménynek, mások pedig szomorúak, mert lettek győzteseink és veszteseink, ez a kép Szlovákiáról.”

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Cseh Televíziónak adott interjúban az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy a szlovák választásokat „példa nélküli dezinformációs nyomás kísérte”, amelynek célpontja múlt héten Jourová szerint éppen a második legtöbb szavazatot kapó Progresszív Szlovákia volt. Az EB alelnöke ugyanakkor közölte: az Európai Bizottság elfogadja és tiszteletben tartja a választások eredményét.

Orbán Viktor Twitteren gratulált Ficónak, egyebek között azt írta: egy hazafival mindig jó együtt dolgozni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG