Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Őrizetbe vették Minszkben a hadsereg lejáratásáért elítélt és szökésben lévő orosz apát


Alekszej Moszkaljov a jefremovi bíróságon, Moszkvától délre 2023. március 27-én
Alekszej Moszkaljov a jefremovi bíróságon, Moszkvától délre 2023. március 27-én

Őrizetbe vették Alekszej Moszkaljovot, azt az orosz férfit, akit a hadsereg lejáratása miatt két év börtönre ítéltek, a lányát pedig állami gondozásba vették – közölte Dmitrij Zahvatov ügyvéd csütörtökön a Reuters hírügynökséggel. Moszkaljov az ítélethirdetés előtt megszökött a házi őrizetből.

„Igen, őrizetbe vették” – erősítette meg Zahvatov, de részleteket nem árult el.

A SOTA nevű, orosz nyelvű portál korábban arról számolt be, hogy az 54 éves Moszkaljovot Minszkben, az Oroszország elkötelezett szövetségesének számító Belarusz fővárosában tartóztatták le.

Moszkaljov tavaly került az orosz rendőrség látókörébe, miután akkor 12 éves lánya, Mása olyan háborúellenes képet rajzolt az iskolában, amelyen Oroszország rakétákkal lő egy ukrán anyát és gyermekét.

Később azzal vádolták meg, hogy lejáratta az orosz fegyveres erőket a közösségi médiában közzétett állítólagos háborúellenes megjegyzéseivel.

Mása iskolájának igazgatója hívta fel a rendőrséget, akik vizsgálni kezdték Moszkaljov online tevékenységét, és megbírságolták az orosz hadsereget bíráló megjegyzései miatt. Tavaly decemberben másodszor is nyomozást indítottak ellene a fegyveres erők lejáratásának gyanújával, amit röviddel Ukrajna megtámadása után nyilvánított bűncselekménynek egy új orosz törvény.

Az eset nagy visszhangot kapott Oroszországban és külföldön is, különösen azóta, hogy a most 13 éves Mását március elején elválasztották apjától, és egy gyermekotthonban helyezték el.

Zahvatov szerdán azt mondta, hogy Moszkaljov kapcsolatba lépett vele, és elküldte neki annak a levélnek a másolatát, amelyet Mása a gyermekotthonból írt, ahol március eleje óta él.

„Szia, apa, tényleg kérlek, hogy ne legyél beteg és ne aggódj. Minden rendben velem, nagyon szeretlek, és tudom, hogy nem vagy bűnös semmiben. Mindig melletted állok, és minden, amit csinálsz, helyes” – írta.

A vonalas papíron szép kézírással írt levél angolul végződik, „I love you”, egy szívecskében pedig az áll, hogy „Hős vagy”.

Moszkaljov kedd hajnalban szökött meg a házi őrizetből. Később, még ugyanazon a napon a bíróság távollétében két év, büntetés-végrehajtási telepen letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Prigozsin közbelép

Moszkaljovot szerdán bírálta a Kreml, de a Wagner-zsoldoscsoport nagy hatalmú vezetője a védelmébe vette.

Tovább korbácsolta az érzelmeket az eset körül, hogy szerdán nyilvánosságra hozták a 13 éves Mása levelét apjának, aki egyedül neveli őt. Ebben arra biztatta, hogy ne adja fel, és hogy „higgyen, szeressen és reméljen”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre válaszolva olyan utalást tett, hogy Moszkaljov rossz apa, és amiatt sajnálkozott, hogy „nagyon siralmasan tett eleget a szülői kötelezettségeinek”.

Peszkov nem volt hajlandó kommentálni Jevgenyij Prigozsinnak, az Oroszország oldalán Ukrajnában harcoló Wagner magánhadsereg alapítójának meglepetésszerű beavatkozását, aki „tisztességtelennek” nevezte a Moszkaljov elleni ítéletet, „különös tekintettel arra, hogy lánya, Mása egy árvaházban lesz kénytelen felnőni”.

Prigozsin arra kérte az ügyészt, hogy vizsgálja felül az ítéletet, valamint hogy a Wagner ügyvédjei is dolgozhassanak Moszkaljov védelmén.

Moszkaljov ügyvédje, Vlagyimir Bilijenko azt mondta a Reutersnek, hogy mindkét kérést támogatja, még akkor is, ha nem világosak számára Prigozsin indítékai. „Készen állok elfogadni minden olyan segítséget, amely ügyfelemet szolgálja” – mondta.

Még szerdán, egy káromkodásokban nem szűkölködő rövid hangüzenetben Prigozsin dühösen visszautasította, hogy „politikai ambíciók” motiválnák.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG