Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Örményország azt állítja, hogy 49 katonát veszített az újabb harcokban Azerbajdzsánnal


Örmény ellenzéki tüntetők követelik Pasinján miniszterelnök lemondását az Azerbajdzsánnal fennálló konfliktus szerintük helytelen kezelése miatt. Jereván, 2022. május 24.
Örmény ellenzéki tüntetők követelik Pasinján miniszterelnök lemondását az Azerbajdzsánnal fennálló konfliktus szerintük helytelen kezelése miatt. Jereván, 2022. május 24.

Örményország legkevesebb 49 katonát veszített a legutóbbi, Azerbajdzsánnal vívott határ menti összecsapásokban szeptember 13-án – mondta Nikol Pasinján miniszterelnök. A nemzetközi közösség a viszály azonnali leállítására szólította fel a két kaukázusi ősellenséget.

A Jereván és Baku között 2020-ben vívott háború vége óta gyakoriak a fellángolások a közös határ mentén Azerbajdzsán szakadár régiója, Hegyi-Karabah miatt.

Örményország és Azerbajdzsán egymást hibáztatja a Hegyi-Karabah miatt több évtizede folyó vita legutóbbi eszkalációjáért.

Az örmény parlamentben tartott beszédében Pasinján azt mondta, hogy Baku egyik napról a másikra megtámadta Örményország állásait, és harcok folynak.

„Eddig 49 katonánk halt meg, és sajnos nem ez a végső szám” – mondta Pasinján a parlamentben.

Arról álmodnak a kitelepített azeriek, hogy egyszer visszatérhetnek szülőfalujukba
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Egymásra mutogatnak

Korábban az azerbajdzsáni védelmi minisztérium közölte, hogy erői reagáltak az örmény provokációra, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint ők maguk polgári infrastruktúrát támadtak volna.

„Az azerbajdzsáni fegyveres erők korlátozott és célzott lépéseket tesznek, hogy semlegesítsék az örmény lőállásokat” – áll a közleményben.

„Vannak veszteségek az azerbajdzsáni katonák között” – közölte a minisztérium, de számadatokat nem tett hozzá.

Pasinján szeptember 13-án felhívta a világ vezetőit, és „megfelelő reakciót” követelt. Pasinján Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, Emmanuel Macron francia elnöknek és Vlagyimir Putyint orosz elnöknek telefonált.

Az örmény védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Oroszország és Örményország védelmi miniszterei szeptember 13-án beszéltek, és megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az örmény–azeri határon kialakult helyzet stabilizálására.

Így vagy úgy, de mindenki önmérsékletre int.

Blinken nyilatkozatban tudatta, hogy az Egyesült Államok a konfliktus befejezésére szólította fel az érintetteket, és Washington „mélységes aggodalmának” adott hangot a helyzet miatt, beleértve „a települések és a polgári infrastruktúra elleni csapásokat” Örményországban.

„Amint azt már rég világossá tettük, nem lehet katonai megoldása a konfliktusnak – mondta Blinken. – Sürgetjük minden katonai ellenségeskedés azonnali befejezését.”

Törökország, Azerbajdzsán hagyományos szövetségese Örményországot tette felelőssé a legutóbbi összecsapásért, és felszólította Jerevánt, hogy hagyjon fel a Baku elleni provokációkkal.

„Örményországnak fel kell hagynia provokációival, és a béketárgyalásokra, valamint az együttműködésre kell összpontosítania Azerbajdzsánnal” – írta Twitteren Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter, miután telefonon beszélt azerbajdzsáni kollégájával, Ceyhun Bayramovval.

Ellenzéki tüntetők kerítették be az örmény külügyminisztériumot
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

Legutóbb augusztus elején lőttek, de akkor nem ennyire

Örményország az után a hathetes háború után vesztette el az irányítást Hegyi-Karabah egyes részei és hét szomszédos kerület felett, amelyben 2020 végén több mint 6500 ember halt meg, és amely Oroszország közvetítésével tűzszünettel ért véget. Becslések szerint kétezer orosz katonát vezényeltek a helyszínre a helyzet figyelemmel tartására.

Az örmény kormány közölte, hogy a Moszkvával kötött együttműködési megállapodáshoz folyamodik, és az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez – egy regionális biztonsági tömbhöz –, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul.

A legutóbbi nyílt ellenségeskedést harcok kitörése előzte meg augusztus 1–3-án, ezekben legalább egy azerbajdzsáni és két örmény katona életét vesztette.

Örményország és Azerbajdzsán vezetői többször találkoztak, hogy megkössék a 2020-as konfliktus utáni tartós béke megteremtését célzó szerződést.

Ilham Alijev azeri elnök és Pasinján legutóbbi ilyen találkozójára augusztus 31-én került sor Brüsszelben, az Európai Unió közvetítésével.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG