Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Örményország elítélte a volt hegyi-karabahi vezetők őrizetbe vételét


Menekülőkkel teli autókonvoj tart Hegyi-Karabahból Örményországba
Menekülőkkel teli autókonvoj tart Hegyi-Karabahból Örményországba

Az örmény kormány élesen elítélte a vitatott státuszú terület korábbi vezetőinek letartóztatását, és „törvénytelen, önkényes” őrizetbe vételekkel vádolta meg Azerbajdzsánt ezzel kapcsolatban.

A jereváni külügyminisztérium főleg Ruben Vardanján korábbi hegyi-karabahi kormányfőre utalhatott, aki tavaly novembertől idén februárig vezette a területet, és akit nemrég előzetes letartóztatásba helyeztek, miután Baku győzelmet aratott az örmény szakadárok felett. Az egykori vezetőt terrorizmus finanszírozásával és illegális fegyveres szervezet létrehozásával vádolják.

Örmény értesülések szerint az őrizetbe vett, egykori magas rangú tisztségviselők között van az el nem ismert köztársaság három volt elnöke, Arkagyij Gukaszján, Bako Szahakján és Araik Harutyunján is, továbbá David Ishanján parlamenti elnök, David Babaján volt külügyminiszter, Levon Mnacakanján volt hadseregparancsnok és David Manukján volt vezérkari főnök.

Ehhez kapcsolódóan: Hegyi-Karabah lakosságának már több mint hetven százaléka elmenekült

„Az Örmény Köztársaság minden lehetséges lépést meg fog tenni azért, hogy megvédje Hegyi-Karabah törvénytelenül őrizetbe vett képviselőinek jogait, ideértve a nemzetközi bíróságokat is” – írták.

Eközben Catherine Colonna francia külügyminiszter látogatást tett Jerevánban, ahol bejelentette, hogy hazája kész katonai felszerelést szállítani Örményországba a védelmi képességek erősítése céljából.

A tárcavezető nem árult el részleteket, elmondta azonban, hogy felkérte Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét a közösség helyi képviseletének bővítésére, illetve arra, hogy Moldovához hasonlóan Örményországnak is nyújtsanak támogatást az Európai Békekeretből.

„Az életüket adták Hegyi-Karabahért, és most nincs Hegyi-Karabah” – örmény honfitársaik várják a kimerült menekülteket a határon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:29 0:00

Az azeri haderő előző havi sikeres villámoffenzívája óta csaknem a teljes örmény lakosság elmenekült az egyoldalúan kikiáltott köztársaságból, amely 2024. január 1-jével bejelentette feloszlását.

Az Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah az 1994-ben véget érő szeparatista harcok során került az örmény hadsereg támogatását élvező helyi örmény erők kezére. Azerbajdzsán a 2020-as, hathetes háborúban visszafoglalta a térség egyes részeit bizonyos környező területekkel együtt.

A legutóbbi offenzívát és az orosz békefenntartók közvetítésével megkötött tűzszüneti megállapodást követően Azerbajdzsán megkezdte a tárgyalásokat a hegyi-karabahi szakadár hatóságokkal a térség újraegyesítéséről. Az azeri hatóságok ígéretet tettek arra, hogy tiszteletben tartják az ott élő örmények jogait, és tíz hónapos blokádjuk után helyreállítják az ellátást. Sok helyi azonban megtorlástól tart, és úgy döntött, hogy Örményországba távozik.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG