Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A baltás gyilkos esete után tíz évvel újraindultak a diplomáciai kapcsolatok Örményországgal


A meggyilkolt örmény katona Gurgen Margarian fényképe az azeri elkövető kiadatása elleni budapesti tüntetésen, 2012-ben
A meggyilkolt örmény katona Gurgen Margarian fényképe az azeri elkövető kiadatása elleni budapesti tüntetésen, 2012-ben

A magyar külügyminiszter bejelentette az örmény-magyar diplomáciai kapcsolat újrakezdését. Azt nem említette, hogy miért szakadtak meg ezek a kapcsolatok 2012-ben, de ismert, hogy az azeri baltás gyilkos nemzetközi botrányt okozó hazaengedése miatt.

Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról"

– jelentette be a változást személyes Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A diplomáciai kapcsolatok helyreállításában a következő lépés a nagykövetek kölcsönös kinevezése lesz a magyar külügyminiszter szerint.

Szijjártó hallgatott arról, hogy miért szakadtak meg a diplomáciai kapcsolatok tíz éve Örményországgal. Az ok Ramil Szafarov azeri katonatiszt, a „baltás gyilkos" néven elhíresült bűnöző hazaengedése 2012-ben.

Baltával támadt alvó társára

Ramil Szafarov azeri katonatiszt a „NATO partnerség a békéért” nemzetközi program keretében tartózkodott Magyarországon 2004-ben, ez egy három hónapos angol tanfolyam volt. A 27 éves Szafarovot társaival együtt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában szállásolták el.

A férfi február 18-án egy hipermarketben vett egy baltát és egy fenőkövet, majd február 19-én hajnali 5 óra körül átment a 25 éves Gurgen Margarján örmény tiszthez, és az alvó katonát 16 baltacsapással meggyilkolta.

A hősként ünnepelt Ramil Szafarov (k) Bakuban 2012. augusztus 31-én
A hősként ünnepelt Ramil Szafarov (k) Bakuban 2012. augusztus 31-én

Ramil Szafarov kihallgatásán elmondta, hogy ő örményeket szeretne irtani, Margarjánt azért választotta elsőnek, mert erősebb, sportosabb volt. Szafarov szerint a családja sokat szenvedett a Hegyi-Karabahért folytatott háborúban. Egyébként pedig a programban résztvevő örmények Szafarov állítása szerint provokálták őt. Ezt az állítást más tanúk nem erősítették meg.

A gyilkos ügyvédje azt is felhozta a férfi mentségére, hogy Azerbajdzsánban nem bűncselekmény megölni egy örményt. Ennek ellenére Szafarovot előre kitervelt módon, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés bűntettéért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Magyarországon 2006-ban.

Orbán Viktor Bakuba ment, majd hős lett a gyilkosból

2012 nyarán Orbán Viktor Bakuba ment tárgyalni Ilham Alijev azeri illiberális vezetővel, majd augusztusban váratlanul Magyarország átadta Azerbajdzsánnak az elítélt gyilkost. A hazatérő Ramil Szafarovot a helyi pártvezetés és a hozzá kapcsolódó média hazafiként és hősként állította be, azonnal katonai előléptetést és kegyelmet kapott.

A döntés hatalmas nemzetközi felháborodást okozott, Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, az Európai Parlament is foglalkozott az üggyel, még a NATO is aggodalmát fejezte ki a történtek miatt.

Magyarország később kitüntette Vilayat Guliyevet, Azerbajdzsán magyarországi nagykövetét. Utóbbi leghíresebb ügye Ramil Szafarov hazavitelében való segédkezés volt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG