Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz bankokat zárnak ki a SWIFT-hálózatból 


Egy tüntető egy „SWIFT OFF” feliratú táblát tart a kezében az Ukrajna elleni orosz invázió elleni tiltakozáson 2022. február 25-én a berlini kancellária előtt.
Egy tüntető egy „SWIFT OFF” feliratú táblát tart a kezében az Ukrajna elleni orosz invázió elleni tiltakozáson 2022. február 25-én a berlini kancellária előtt.

Több nyugati ország és az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból. Az ukrán miniszterelnök megköszönte a lépést.

A brit kormány bejelentése szerint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Olaszország és az Európai Bizottság közös közleményben ítélte el az Ukrajna ellen indított orosz háborút, amely a kommüniké szerint a második világháború óta kialakult alapvető nemzetközi szabályok és normák elleni támadás.

A kommüniké öt pontból álló cselekvési programot is tartalmaz, azzal a kifejezett céllal, hogy még inkább elszigeteljék Oroszországot a nemzetközi pénzügyi rendszertől. A program első pontja rögzíti a kötelezettségvállalást, hogy egyes, egyelőre meg nem nevezett orosz bankok kikerüljenek a nemzetközi pénzügyi rendszerről, megnehezítve ezzel, hogy globális szinten tevékenykedhessenek.

A Reuters szerint a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer szombaton közölte, hogy a nyugati országok bizonyos orosz bankokat célzó új intézkedéseinek végrehajtására készül a következő napokban.

„Együttműködünk az európai hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük az új intézkedések hatálya alá tartozó entitások részleteit, és arra készülünk, hogy a jogi utasításoknak megfelelően eleget tegyünk" – áll a SWIFT közleményében.

Nem állnak meg a SWIFT-nél

A kommüniké aláírói korlátozó intézkedések érvénybe léptetésével veszik elejét annak, hogy az orosz jegybank a szankciók hatásainak gyengítésére használhassa fel nemzetközi tartalékait.

A közös közlemény harmadik pontja fellépést helyez kilátásba mindazon személyek és intézmények ellen, akik vagy amelyek lehetővé teszik az ukrajnai háborút és az orosz kormány káros tevékenységét.

A tervezett intézkedések egyebek mellett korlátoznák az úgynevezett "aranyútlevelek" kiadását - vagyis a kezdeményező országok állampolgárságának megadását - a Kremlhez kötődő vagyonos oroszoknak, akik ezekkel az útlevelekkel hozzáférhetnének a kommünikét kiadó országok pénzügyi rendszereihez.

A negyedik pont olyan transzatlanti munkacsoport életre hívásáról intézkedik, amelynek feladata a pénzügyi szankciók hatékony érvényesítése, a szankciókkal sújtott egyének és vállalatok vagyoneszközeinek azonosítása és befagyasztása.

Az ötödik pontban a közlemény aláírói erősítik együttműködésüket az álinformációk terjesztése és a hibrid hadviselés egyéb módjai ellen.

Ukrajna hálás a lépésért

Boris Johnson brit miniszterelnök a közös közlemény ismertetése előtt telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Downing Street szerint a két vezető megállapította, hogy az orosz csapatok nagyobb ukrajnai ellenállásba ütköznek, mint amire számítottak. Egyetértettek abban is, hogy a nemzetközi közösségnek diplomáciailag és pénzügyileg teljesen el kell szigetelnie Oroszországot.

Közben Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Twitter-oldalán köszönte meg az Oroszország ellen elrendelt újabb pénzügyi szankciókat.

XS
SM
MD
LG