Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz dróntámadások három ukrán terület ellen, Zelenszkij az izraeli helyzetről


Frissen ásott sírok egy légi felvételen a Harkivhoz közeli Hroza falu temetőjében, ahol legalább 52-en vesztették életüket egy múlt heti rakétatámadásban. 2023. október 8.
Frissen ásott sírok egy légi felvételen a Harkivhoz közeli Hroza falu temetőjében, ahol legalább 52-en vesztették életüket egy múlt heti rakétatámadásban. 2023. október 8.

Oroszország éjjel újabb dróncsapásokat intézett Dél-Ukrajna ellen – közölték Kijevben. Közben az ukrán hadsereg azt jelentette, hogy az orosz ellentámadások újabb hullámait verte vissza keleten, miközben folytatta támadó hadműveleteit délen.

Az ukrán légvédelem 26, oroszok által indított, iráni gyártmányú drónt lőtt le három déli területen éjjel – közölte napi jelentésében az ukrán fegyveres erők vezérkara.

„Az Orosz Föderáció újabb légicsapást hajtott végre Ukrajna ellen 36 darab Sahid–136/131 típusú támadódrónnal. Huszonhat drónt megsemmisítettek a légvédelmi erők” – áll a jelentésben.

Az orosz drónokat az Odesszai, a Mikolajivi és a Dnyipropetrovszki területen lévő célpontokra lőtték ki. Meg nem erősített hírek szerint robbanás volt Odessza városában.

A harctéren az ukrán hadsereg közlése szerint öt orosz ellentámadást vertek vissza Északkelet-Ukrajnában, a Harkivi területen, valamint keleten Luhanszkban és Donyeckben.

A vezérkar közölte, hogy az ukrán erők folytatják a támadó hadműveleteket Donyeckben Bahmut térségében és a Zaporizzsjai terület déli részén, Melitopol irányában.

Ellentámadásuk kezdete óta próbálják az ukrán csapatok visszafoglalni Bahmutot, amelyet a háború legvéresebb, hónapokig tartó harcai után veszítettek el.

Az ukrán csapatok igyekeznek elérni Melitopol városát is, hogy elvágják azt a szárazföldi hidat, amely az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területet köti össze a 2014-ben törvénytelenül annektált Krím félszigettel.

A harctéri jelentéseket független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Ehhez kapcsolódóan: Böröndi Gábor a Szabad Európának: A NATO-ból és az EU-ból is kapunk információkat az ukrán háborúról

Zelenszkij párhuzamot von

Ami a diplomáciai frontot illeti, Volodimir Zelenszkij elnök október 9-én a Nyugat egységére és nagyobb szerepvállalására szólított fel a nemzetközi válságok megoldásában.

Zelenszkij párhuzamot vont a Hamász fegyvereseinek példátlan méretű, Izrael elleni támadása és Oroszország Ukrajna elleni inváziója között.

„Az egyetlen különbség az, hogy Izraelt egy terroristacsoport támadta meg, míg Ukrajnát egy terrorista állam” – mondta videókapcsolaton keresztül a NATO koppenhágai parlamenti közgyűlésén október 9-én.

„A kinyilvánított szándékok különbözők, de a lényeg ugyanaz” – tette hozzá.

„Nem most van itt az ideje annak, hogy kivonuljunk a nemzetközi színtérről a belső viták kedvéért. Nem most van itt az ideje annak, hogy elszigeteljük magunkat. Nem most van itt az ideje annak, hogy csendben maradjunk, vagy úgy tegyünk, mintha az egyik kontinensen tapasztalt terror nem érintené a globális ügyeket” – mondta.

Zelenszkij később esti beszédében úgy vélte, hogy egy közel-keleti háború Oroszország érdekeit szolgálná.

„A rendelkezésre álló értesülések – nagyon világos információk – alapján Oroszországnak érdekében áll, hogy háborút szítson a Közel-Keleten, a fájdalom és a szenvedés olyan új forrását hozza létre, amely gyengítené a globális egységet, megosztottságot teremtene, és segítené Oroszországot az európai szabadság aláásásában” – mondta.

„Mi tudjuk, hogyan kell ellensúlyozni ezt a fenyegetést. Előkészítjük a megfelelő lépéseket. A legfontosabb az, hogy megvédjük a világ maximális egységének szükségességét” – fogalmazott.

„Megöltem őket, elfogtam párat” – testkamerás felvételekkel idézi fel Kliscsijivka felszabadítását az ukrán egység
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00
Készült az AP és a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG