Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki-be járkálnak orosz hekkerek a magyar külügyminisztérium hálózatában


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Titkos dokumentumokhoz, bizalmas üzenetekhez, EU-s és NATO-s információkhoz is hozzáfértek az orosz titkosszolgálatoknak dolgozó hekkerek, miután feltörték a Külgazdasági és Külügyminisztérium hálózatát.

2021 második felére kiderült, hogy az orosz államnak dolgozó hekkerek feltörték a magyar külügyminisztérium számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a korlátozott terjesztésű és bizalmas minősítésű állami és diplomáciai információk továbbítására használt, csak szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is. Erről számol be részletes cikkben a Direkt36. A lap szerint még 2022 januárjában is célzott támadások érték a minisztériumot.

A támadások mögött az orosz titkosszolgálatok hekkercsoportjai állnak. A magyar állami szervek régóta és jól ismerik őket, a magyar kormányzati hálózatokat már legalább tíz éve folyamatosan érik különböző támadások, sokszor más NATO-tagországok elleni támadásokkal összefüggésben. A cikk szerint magyar diplomácia a hekkertámadásoknak köszönhetően „gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára”, hiszen a legbizalmasabb üzenetváltásokhoz, dokumentumokhoz is van hozzáférésük az orosz szolgálatoknak. Az orosz fertőzöttség az ukrajnai invázió megindulása után is aktív maradt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja az egynapos munkalátogatásra érkező Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Budapesten
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja az egynapos munkalátogatásra érkező Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Budapesten

A fertőzés részben adathalász támadásokkal és vírusokat tartalmazó e-mail-csatolmányokkal került be a magyar külügyminisztériumba, majd szétterjedt a teljes belső hálózaton, írja a lap. A fertőzésben tehát nemcsak a Bem téri minisztérium épületében lévő gépek, de a több mint kilencven külképviselet több mint 150 objektumának számítógépei mind-mind érintettek. A lap forrásai szerint a hálózat már olyan régóta fertőzött, hogy nem is lehet megmondani, honnan indult a fertőzés. Részben emiatt még mindig nem sikerült teljesen helyreállítani a hálózatok biztonságát.

Arról, hogy a teljes hálózat kompromittálódott, nemcsak Szijjártó Péter külügyminiszternek, de Pintér Sándor belügyminiszternek is tudomása van hónapok óta.

A cikk számos olyan esetet is felsorol, amikor különböző kormányzati és minisztériumi hálózatokba jutottak be orosz hekkerek 2012 és 2016 között. A sikeres támadások egyik oka, hogy a kormány leépítette a kibervédelmet, vélhetően orosz nyomásra.

„Fontos érteni, hogy Magyarország nem a fő célpontja ezeknek a támadásoknak, hanem egyszerűen annyira rossz a biztonsági szintje a magyar állami és magáninfrastruktúráknak, hogy itt a legkönnyebb bejutni” – mondta a lapnak egy kiberbiztonsági szakember.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG