Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz kémhálózaton ütöttek rajta Lengyelországban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A lengyel biztonsági szolgálatok a cseh hírszerzéssel együttműködésben több helyszínen házkutatást tartottak és több személyt kihallgattak.

A tájékoztatás szerint a lengyel Belbiztonsági Ügynökség az Európai Unió országai és intézményei ellen folytatott orosz kémtevékenységgel kapcsolatos nyomozás részeként hajtotta végre a műveletet.

A hatóságok a fővárosban, Varsóban és a déli Tychyben is házkutatásokat tartottak, több személyt kihallgattak.

Jacek Dobrzyński, a szervezet szóvivője leszögezte, hogy a kémhálózat legfőbb feladata a Kreml külpolitikai céljainak előmozdítása volt, így például Lengyelország meggyengítése, Ukrajna hiteltelenítése és az EU-intézmények megítélésének rombolása.

Az akció előkészítésén az ügynökség több európai társszervvel működött együtt, szoros koordinációban a cseh partnerekkel.

Dobrzyński kiemelte, hogy az akció egy Oroszországnak való kémkedéssel korábban megvádolt lengyel állampolgár ügyével van összefüggésben. Az érintett beépült a lengyel és az európai parlamenti körökbe, és az orosz hírszerzés által kiadott feladatokat hajtott végre.

A meg nem nevezett férfi feladatai kiterjedtek a propagandatevékenységre, a dezinformációra, illetve a politikai provokációra. „Céljuk az volt, hogy orosz befolyási köröket hozzanak létre Európában” – írták.

Csehországban előző nap jelentették be, hogy felszámoltak egy Moszkva által finanszírozott hálózatot, amelyet az orosz propaganda terjesztésére használtak Európa-szerte.

Arról számoltak be, hogy a csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportált használta üzenetei célba juttatására.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG