Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz kémhálózatot számoltak fel Lengyelországban


Mariusz Blaszczak az ukrán fővárosban 2022. július 12-én
Mariusz Blaszczak az ukrán fővárosban 2022. július 12-én

A lengyel hatóságok hat embert vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint Oroszországnak kémkedtek és szabotázsakciókat készítettek elő – jelentette a helyi sajtó.

Az RMF24 rádió friss értesülései szerint az őrizetbe vettek „Lengyelországtól keletre fekvő országokból” származnak, és feltehetőleg az orosz hírszerzésnek dolgoztak. A kémek rejtett kamerákat helyeztek el különböző helyeken, fontos vasútvonalak mentén, elsősorban a déli Podkarpackie régióban, de találtak ilyen eszközöket a Rzeszów közelében lévő Jasionka repülőtérnél is, amely fontos transzferállomása az Ukrajnába szállítandó katonai felszereléseknek.

Az illetékes szervek a történtek nyomán megerősítették a kritikus infrastruktúra és a főbb vasútvonalak biztonságát.

Ehhez kapcsolódóan: Exkluzív: Kémkapcsolatokkal rendelkező, Nyugatról kiutasított orosz diplomaták bukkantak fel újra Szerbiában

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a belbiztonsági ügynökség hatalmas sikerének nevezte az akciót, és rámutatott, hogy az egész hálózatot sikerült feltárni.

„Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a lengyel szolgálatok rendkívül hatékonyan dolgoznak hazánk biztonságáért” – fogalmazott.

A tárcavezető a rádióinterjú során nem kívánt az ügy részleteibe bocsátkozni. Mint mondta, Mariusz Kamiński belügyminiszter sajtótájékoztatót fog tartani, amelyen ismerteti a történteket.

Előző nap Andrzej Duda lengyel elnök az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával, William Burnsszel egyeztetett a jelenlegi biztonsági helyzetről.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG