Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz kézen Szeverodonyeck zöme, folytatódik a harc a Donyec-medencéért


A műholdkép Szeverodonyeck szétlőtt hídjait mutatja 2022. június 11-én
A műholdkép Szeverodonyeck szétlőtt hídjait mutatja 2022. június 11-én

Ukrán tisztviselők közölték, hogy az orosz erők ellenőrzik immár Szeverodonyeck nagy részét, miután a kulcsfontosságú keleti városból kivezető összes hidat megsemmisítették a Donyec-medence térségében folyó heves harcban, amely Kijev szerint „az egyik legbrutálisabb csata Európában és Európáért”.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanik június 13-án azt mondta, hogy folytatódtak az intenzív harcok, de már az orosz erők uralják a városközpontot a rakéta-sorozatvető rendszereket használó kiváló tüzérségi erejüknek köszönhetően.

Motuzjanik szerint az orosz erők „jelentős veszteségeket szenvednek a gyalogsági egységekben”, de folytatják a térnyerést tüzérségük és csatarepülőik segítségével.

Nincs már híd a folyón

Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy a városban maradtak utánpótlási vonalait lezárták, az evakuálás immár lehetetlen, miután megsemmisült mind a három kulcsfontosságú híd, amely Szeverodonyecket összeköti a folyó túloldalán fekvő Liszicsanszk városával.

Szeverodonyeck és Liszicsanszk elestével az orosz erők ellenőrzésük alá vonnák az egész Luhanszki régiót, amelynek nagy részét már most is az Oroszország által támogatott szakadárok ellenőrzik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök június 13-i éjszakai beszédében azt mondta, hogy a Donyec-medence térségéért folyó csata „minden bizonnyal az egyik legbrutálisabb csataként fog bevonulni a hadtörténetbe Európában és Európáért”.

Zelenszkij kijelentette, hogy az ő erői „az oroszok jelentős előnyével szembesülnek a felszerelések, különösen a tüzérségi rendszerek terén”, és ismét felszólította a Nyugatot, hogy küldjön fejlettebb nehézfegyverrendszereket.

„Ennek a csatának az ára nagyon nagy. Egyszerűen ijesztő. Naponta felhívjuk partnereink figyelmét arra, hogy csak az Ukrajnának küldött elegendő számú modern tüzérségi eszköz fogja biztosítani a fölényünket és végső soron az oroszok okozta kínszenvedés végét az ukrajnai Donyec-medencében” – tette hozzá.

Az ukrán csapatok „mindent megtesznek az offenzíva megállítása érdekében, amit csak tudnak, amíg van elég nehézfegyver, modern tüzérség – mindaz, amit kértünk és kérünk partnereinktől” – mondta.

Roncsderbiről a harctérre: átépített harcjárművek a donyecki fronton
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:40 0:00

Lista arról, ami még kellene

Mikhajlo Podoljak, Zelenszkij főtanácsadója ugyancsak több ezer nehézfegyvert és felszerelést kért, hogy elérjék az erőegyensúlyt a fronton Oroszországgal, és véget vessenek a háborúnak.

„Őszintén szólva a háború befejezéséhez nehézfegyver-paritásra van szükségünk" – közölte Twitteren. Listáján ezer tarack, háromszáz rakéta-sorozatvető rendszer, ötszáz harckocsi, kétezer páncélozott jármű és ezer drón szerepel.

„A védelmi miniszterek Ukrajnai Kapcsolattartó Csoportjának ülését Brüsszelben tartják június 15-én. Várjuk a döntést” – tette hozzá.

Korábban a Luhanszki régió katonai igazgatásának vezetője elmondta a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak, hogy a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckből kivezető mindhárom híd használhatatlanná vált, a városban maradt emberek körülményei rendkívül nehezek.

„Minden hidat megsemmisítettek, így sajnos lehetetlen bármit bevinni a városba” – mondta Szerhij Hajdaj, hozzátéve, hogy a kiürítés sem lehetséges.

Az orosz erők az egész gáz-, víz- és elektromos infrastruktúrát megsemmisítették, közölte, megjegyezve, hogy az orvosi ellátással is hatalmas problémák vannak.

Hajdaj szerint az orosz hadsereg a háború előtt több mint százezer lakosú Szeverodonyeck hetven-nyolcvan százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Ötödével nő az orosz katonai büdzsé

Eduard Baszurin, az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatista vezetés magas rangú alakja június 13-án azt mondta, hogy Szeverodonyecket de facto elzárták a külvilágtól.

„Az ukrán hadosztályok, amelyek Szeverodonyeckben vannak, örökre ott maradnak” – fogalmazott Baszurin a donyecki médiának.

A kelet-ukrajnai orosz offenzívának azonban ára van – közölte a brit védelmi minisztérium június 14-i napi hírszerzési jelentésében.

A közlemény idézi az orosz katonai ipari bizottság egyik magas rangú tisztviselőjét, aki június 10-én azt mondta, hogy a védelmi kiadások hat-hétszázmilliárd rubelre (10,5-12,3 milliárd dollárra) nőnek, ami húszszázalékos emelkedést jelenthet Oroszország védelmi költségvetésében.

Orosz térnyerés Harkivnál

A brit hírszerzés azt is közölte, hogy az orosz erők valószínűleg hetek óta először előre tudtak lépni Harkivi régióban.

Az ukrán vezérkar korábban arról számolt be, hogy az orosz csapatok megvetették a lábukat Bohorodicsne faluban, mintegy ötven kilométerre nyugatra Szeverodonyecktől.

Bohorodicsne elfoglalása jó helyzetbe hozza az orosz erőket ahhoz, hogy megtámadják a nagyobb és fontosabb Szlovjanszkot.

Baszurin szerint a Moszkva támogatását élvező erők offenzívát kezdtek Szlovjanszk ellen. Az információkat független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Készült a Reuters, az AP, a BBC, a CNN és az AFP beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG