Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Életét vesztette a Szabad Európa egyik munkatársa Kijevben egy orosz légicsapásban


Az 1967-ben született Vira Hirics 2018 februárjában kezdett dolgozni a Szabad Európának.
Az 1967-ben született Vira Hirics 2018 februárjában kezdett dolgozni a Szabad Európának.

Vira Hirics, a Szabad Európa (RFE/RL) ukrán munkatársa életét vesztette Kijevben, miután csütörtökön orosz légicsapás érte a házat, ahol lakott.

Az újságírónő holttestét péntek reggel találták meg az épület romjai alatt. Az előző napi támadások idején António Guterres ENSZ-főtitkár is az ukrán fővárosban tartózkodott.

Helyszíni tudósítások szerint a lakóház alsóbb emeletei súlyosan megrongálódtak, de számos, ott parkoló autó szélvédője is berobbant.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy „nagy hatótávolságú, precíziós rakétákkal” mértek csapást az Artem ukrán hadiipari vállalat több kijevi egységére csütörtökön.

Az ukrán hatóságok tájékoztatásában nem érintették, hogy a gyárat is találat érte-e.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azt írta Telegramon, hogy eddig egy holttestet találtak a romok alatt, illetve tíz sebesültet tartanak számon. További részleteket nem közölt.

Az 1967-ben született Vira Hirics 2018 februárjában kezdett dolgozni az RFE/RL ukrajnai szerkesztőségének. Ezt megelőzően az egyik piacvezető ukrán televíziós csatorna munkatársa volt.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke az újságírónő professzionalizmusát, munkája iránti elkötelezettségét, valamint kedvességét méltatta a tragédia utáni üzenetében.

„Vira üzleti útra ment Kijevből, de nemrég hazatért, hogy ápolja idős szüleit. Közelmúltbeli Facebook-posztjában megosztotta, hogyan töltöttek szülei egy hónapot a kijevi régióban elszigetelve, elektromos áram és víz nélkül” – írta.

„Vira megbecsült munkatársunk volt, és nagyon fog hiányozni. Túlélték őt szülei és felnőtt fia is. Köszönöm az RFE/RL munkatársainak töretlen erőfeszítését, hogy bemutassák az igazságot erről az értelmetlen háborúról"- fogalmazott Jamie Fly.

XS
SM
MD
LG