Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz légicsapások okozták több ember halálát Ukrajna nyugati részén


Találatot szenvedett lakóépület Lvivben 2023. augusztus 15-én
Találatot szenvedett lakóépület Lvivben 2023. augusztus 15-én

Az orosz haderő manőverező robotrepülőgépekkel támadta a Lengyelországgal szomszédos Lvivi és Volinyi területet, legalább három ember életét vesztette, sokan megsebesültek.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy a megszállók huszonnyolc cirkálórakétát lőttek ki a területre; ezek közül tizenhatot megsemmisítettek.

Jurij Pohuljajko volinyi kormányzó tudatta, hogy Luck városában három ember halt meg kedden, a sajtó hírei szerint ezzel szemben a Lvivi területen nem voltak áldozatok, bár több lakóház kigyulladt. Nem tudni, hogy az épületeket közvetlenül érte-e csapás, vagy a kilőtt eszközök lezuhanó roncsai okozták a tüzet.

A keleti és déli fronttól messzi Lvivben sokan kerestek menedéket a háború tavalyi kezdete óta.

Hétfőn az inváziós csapatok a fronttól szintén távolabb lévő Odesszai területet is célba vették, az azonos nevű kikötővárosra három hullámban összesen tizenöt, iráni gyártású Sahid drónt, illetve nyolc Kalibr manőverező robotrepülőgépet lőttek ki. Bár a légvédelem sikerrel elhárította a támadást, a lezuhanó roncsok megrongáltak egy lakóépületet és egy szupermarketet – közölte Oleh Kiper helyi kormányzó.

Oroszország a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás felmondása óta, az utóbbi hetekben számos fontos gabonalétesítményt és történelmi épületeket is célba vett Ukrajnában.

Ugyanakkor a kijevi kormány tájékoztatása szerint jól halad az ellenoffenzíva, amelynek fejleményeit a nemzetközi közösség szorosan figyelemmel követi.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukránok állítólag visszaszorították az oroszokat Bahmut közelében

Christian Lindner német pénzügyminiszter előző nap váratlan látogatást tett az ukrán fővárosban, ahol leszögezte, hogy Németország „vállt vállnak vetve” áll ki Ukrajna mellett.

A tárcavezető arról beszélt, hogy „rendkívül konkrét” tárgyalásokra készül Kijevben, és rámutatott, hogy országa az orosz invázió tavaly februári megindítása óta mintegy 22 milliárd euró értékben biztosított humanitárius, pénzügyi és katonai támogatást a megtámadott államnak.

Ehhez kapcsolódóan: Meglepetésvizitet tett Ukrajnában a német pénzügyminiszter

Egyre nő a nyomás Berlinen, hogy küldjön nagy hatótávolságú Taurus manőverező robotrepülőgépeket is Ukrajnának.

Az Egyesült Államok eközben újabb kétszázmillió dolláros támogatási csomagot jelentett be, amely egyebek mellett lövedékeket tartalmaz a Patriot légvédelmi rendszerekhez és HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz.

Zelenszkij halálát kívánják a Belaruszba deportált ukrán árváknak szóló gyerekkoncerten
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:38 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG