Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha az EU hatósága engedélyezi, akkor a németek is érdeklődnek az orosz és a kínai oltás iránt


Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy berlini kormányülésen, 2019. december 11-én.
Jens Spahn német egészségügyi miniszter egy berlini kormányülésen, 2019. december 11-én.

Ha biztonságosak és működnek is, akkor német állami vezetők szerint Németország is érdeklődik a keleti oltások iránt is. Vlagyimir Putyin orosz elnök több mint egy hónapja jelentette be, hogy beoltatja magát az orosz vakcinával, de erről eddig nincs megerősítő hír.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter szerint ha az EU gyógyszerfelügyeleti hatósága megfelelő színvonalúnak találja őket, akkor Németország is nyitott a keleti hatóanyagok felé is. Ezt Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában mondta el.

Németország 16 szövetségi tartományának országos, oltásügyi megbeszélése előtt hasonlóról beszélt Markus Söder bajor miniszterelnök is. Dietmar Woidke brandenburgi miniszterelnök szerint ezeknek a vakcináknak először át kell menniük a hatósági ellenőrzéseken. Ő abban is bízik, hogy ez akár olyan gyorsan is megtörténhet, mint a Pfizer - BioNTech termékénél.

"Ha elérhetőek, akkor lehetséges és szükséges ezen oltások értékelése. Ha biztonságosak és működnek, akkor használni kell őket"

– mondta brandenburgi tartományi vezető az ARD hétfő reggeli műsorában.

Putyin inkább még nem, mások igen

Vlagyimir Putyin szóvivője még december 27-én jelentette be, hogy az elnök beoltatja magát a Szputnyik V vakcinával, csak a "formalitások befejezését" várja, írta a Reuters. A 68 éves elnök azonnal jogosult lett volna az oltásra, az akkor kezdődő állami oltási programon belül is.

Viszont azóta nincs hír arról, hogy ténylegesen be is adatta volna magának, a Moscow Times alapján január 22-ig ezt még biztosan nem is tette meg.

A TASS orosz állami hírügynökség viszont január közepén már hírül adta, hogy az moszkvai olasz nagykövet egyes követségi dolgozók mellett már beadatta magának a Szputnyik V-t. Pasquale Terracciano azt mondta, hogy semmilyen mellékhatást nem észlelt, és hogy sajnálja, hogy ilyen "drámai időkben" egyesek "megpróbálják átpolitizálni" az oltások témáját.

Ennek kapcsán megkérdeztük a magyar külügyet, hogy van-e olyan magyar diplomata, aki beoltatta volna magát az orosz hatóanyaggal. Megírjuk amint válaszolnak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG