Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz poéngyárosok verték át a lengyel elnököt a rakétabecsapódás után


Vovan és Lekszus becsapta már a török és a francia elnököt, a brit kormányfőt és Elton Johnt is. Itt könyvbemutatójukon láthatók Moszkvában 2017. szeptember 14-én
Vovan és Lekszus becsapta már a török és a francia elnököt, a brit kormányfőt és Elton Johnt is. Itt könyvbemutatójukon láthatók Moszkvában 2017. szeptember 14-én

Egy magát Emmanuel Macronnak kiadó áltelefonálóval beszélt Andrzej Duda azon az éjszakán, amikor rakéta talált el egy falut az ukrán határ közelében – közölte a lengyel elnöki hivatal kedden. Ez a beismerés valószínűleg kérdéseket vet fel az iroda működésével kapcsolatban.

A Vovan és Lekszus orosz humorista által az interneten közzétett, hét és fél perces felvételen Andrzej Duda lengyel elnök hallható, amint angolul beszél a hívóval, aki francia akcentust próbál imitálni.

Az elmúlt években ez már a második olyan hívás volt, amikor az orosz tréfamestereknek sikerült eljutniuk Dudáig. Egy olyan estén történt ez, amikor a világ attól tartott, hogy az ukrajnai konfliktus túlterjedhet a határokon.

„Emmanuel, hidd el, nagyon óvatos vagyok – mondja Duda a telefonálónak. – Nem akarok háborút folytatni Oroszországgal, és hidd el, rendkívül óvatos vagyok, rendkívül óvatos.”

Duda hivatala Twitteren azt írta: „A przewodówi rakétarobbanás után az állam- és kormányfőkkel folytatott folyamatos beszélgetések során kapcsoltak egy személyt, aki Emmanuel Macron francia elnöknek vallotta magát.”

„A hívás közben Andrzej Duda elnök rájött, hogy a partner szokatlan módon vezette a beszélgetést, beugratási kísérlet történhetett, és véget vetett a hívásnak.”

Duda hivatala az illetékes szolgálatokkal együtt vizsgálja, hogyan jutottak el az elnökig a telefonálók.

2020-ban Vovan és Lekszus António Guterres ENSZ-főtitkárnak adta ki magát, úgy hívta Dudát. Mindez kérdéseket vet fel a biztonságot és a hívások szűrését illetően Duda irodájában.

Duda két tanácsadóját nem sikerült elérni, hogy kommentálják a történteket.

Vovan és a Lekszus arról ismert Oroszországban, hogy hírességeket és politikusokat vesz célba tréfás telefonhívásokkal. A múltban becsapták már mások mellett Macront, Elton John brit énekest és Boris Johnson volt brit miniszterelnököt is.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG