Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz rakétacsapások rázták meg az ukrán fővárost


Rakétatámadás Kijev belvárosában 2022. október 10-én
Rakétatámadás Kijev belvárosában 2022. október 10-én

Kijev mellett a középső országrészben lévő Dnyipróban, valamint a nyugati Lvivben, Ternopilben és Zsitomirban is robbanások voltak, miután Vlagyimir Putyin ukrán terrorcselekménynek nyilvánította a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd elleni hétvégi támadást.

A február 24-én megindított háború első szakasza óta nem voltak hasonlóan súlyos csapások az ukrán fővárosban. Sokan óvóhelyre menekültek, helyszíni tudósítások szerint hosszú időn keresztül sűrű fekete füst gomolygott a levegőben.

Négy rakéta csapódott be a reggeli órákban Kijev központjában, az orosz hadsereg feltehetőleg direkt a munkába igyekvő civileket támadta. Egy forgalmas útkereszteződésnél óriási kráter látható, mellette pedig kiégett autók és megrongálódott épületek.

A Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetem egyik épületének betörtek az ablakai. A helyszínre kivonult a nemzeti gárda teljes harcfelszerelésben, gépkarabélyokkal felfegyverezve.

„A fővárost orosz terroristák támadták meg. A rakéták több célpontot eltaláltak a belvárosban a Sevcsenkivszkij és a Szolomjanszkij negyedben. Megszólaltak a légi szirénák, a fenyegetés továbbra is fennáll. A központi utcákat lezárták a hatóságok, dolgoznak a mentőszolgálatok” – jelentette be Vitalij Klicsko főpolgármester.

Egyes információk szerint eddig nyolc halottat és huszonnégy sebesültet regisztráltak.

Hídrobbantás

Az orosz elnök ukrán terrortámadásnak nevezte a Krími híd szombati felrobbantását, mondván, azzal kritikus fontosságú polgári infrastruktúrát romboltak le. „Ezt az ukrán különleges erők tervelték ki, rendelték el és hajtották végre” – mondta Putyin a Kreml Telegram-csatornájára feltöltött videójában.

A 18 kilométer hosszú híd a 2014-ben Oroszország által illegálisan annektált Krím félszigeten lévő Kercs városát köti össze a krasznodari határövezettel, lényeges ellátási útvonal a Dél-Ukrajnában állomásozó inváziós erők számára, és fontos jelképe a terület feletti orosz ellenőrzésnek.

Kijev nem ismerte el a felelősséget a robbantásért, de üdvözölte a történteket.

Hétfő délelőtt összeült az orosz Biztonsági Tanács. A találkozót megelőzően a testület alelnöke, Dmitrij Medvegyev gyors és határozott válaszlépéseket sürgetett, leszögezve, hogy végezni kell a felelősökkel.

„Oroszország kizárólag a terroristák megölésével válaszolhat erre a bűncselekményre, ahogy a világon mindenhol szokás. Ezt várják el az orosz állampolgárok” – húzta alá.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság vezetője előző nap arról számolt be, hogy egy Bulgárián, Georgián, Örményországon, Észak-Oszétián, majd az oroszországi Krasznodaron keresztül érkező jármű robbant fel a hídon. Tájékoztatása szerint az ukrán titkosszolgálatot orosz és más külföldi állampolgárok is segítették az akció előkészítésében.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy teljes mértékben biztosított a hadsereg dél-ukrajnai egységeinek ellátása a meglévő szárazföldi és tengeri útvonalakon keresztül.

Újabb támadások Zaporizzsjában

Hétfőre virradóra orosz tüzérségi csapások értek több célpontot a déli Zaporizzsja régió azonos nevű székhelyén, egyebek mellett egy lakóépület is megsemmisült. Legalább egy ember életét vesztette, öt másik pedig megsebesült.

Négy napon belül ez volt a harmadik támadás a városban, amelyet az orosz hadsereg az invázió kezdete óta nem tudott elfoglalni. Vasárnap is leromboltak egy lakóházat, akkor a halottak száma tizenhárom volt, a sebesülteké nyolcvanhét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „abszolút gonosz és aljas tettnek” nevezte a támadást, hangsúlyozva, hogy a parancsot kiadó és végrehajtó személyek pontosan tudták, hogy mit vesznek célba.

Moszkva minden bizonyíték ellenére továbbra is tagadja, hogy szándékosan civil célpontokat támadna. Vlagyimir Rogov, a zaporizzsjai oroszbarát vezetés első embere egyenesen azt állította, hogy az ukrán fél lőtte a várost „propagandacélból”.

Romok között az élet – Ilyenek most a mindennapok egy felszabadított településen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:30 0:00

Az orosz hadsereg jelentős harctéri vereségeket szenvedett az utóbbi hetekben, az ukrán ellentámadás jelentős területeket szabadított fel északkeleten és délen.

Erre reagálva Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el, aláírta a megszállt ukrajnai területek elcsatolását, és többször is atomfegyver bevetésével fenyegetőzött.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG