Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz-ukrán békemisszió helyett NAV-vizsgálat - kampányelemzés


Fekete öves fideszes politikust várt az ellenzék államfő-jelöltnek, a meglepetés okozta vita természetes egy demokráciában, de mégis a széthúzást mutatja. A kormányoldal egy nap alatt megtöri a kihívók lendületét, és cinikus, gonosz kampánytechnikáktól sem riad vissza, ha terelni kell. A legutóbbi elemzői podcastunk szerkesztett átirata.

Az utóbbi napokban három fontos beszéd is elhangzott a kormányfőtől: az országértékelőn, a frakcióülésen és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt. Ebből úgy tűnik, három csapásirányt követ a Fidesz kommunikációja: a baloldalt Gyurcsány Ferenc irányítja, Brüsszeltől meg kell védeni a gyerekeket és a magyar gazdaság példás teljesítményt mutatott az utóbbi időben. A Szabad Európának adott interjúban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője is azt mondta, hogy a Fidesz minden társadalmi rétegre céloz a kommunikációban. Ezt az állítást igazolják ezek a tapasztalatok?

Már megszoktuk Orbán Viktortól, hogy az összes évértékelőjében mond valamit, ami után a sajátjai tapsolnak, az ellenfelei pedig hetekig rágódhatnak rajta. Ez most nem történt meg, mintha biztonsági játékot játszott volna. Szerepelt minden szokásos: Gyurcsány, Bajnai, Brüsszel, az eredmények sorolása. Viccelődés Márki-Zay Péterrel, a Fidesz színe-java örömére. De a hangnem annyira visszafogott volt, hogy ez a beszéd elhangozhatott volna egy, két vagy három évvel ezelőtt is.

Pár szó kivételével semmi sem utalt arra, hogy egy kampány nyitánya lenne a felszólalás, és ezen sokat gondolkodtam. Kevesebb mint negyven nap van a választásokig, és a Fidesz annyira altatja ezt a kampányt, amennyire csak tudja. Lényegében nincsenek nagy kampányesemények a széles nyilvánosság előtt, alig vannak ügyek. Ennek csak két oka lehet. Az egyik, hogy meg vannak győződve arról, hogy jó irányba haladnak a dolgok. A másik, hogy azt várják, lőjön az ellenzék először, majd arra fognak válaszolni.

Tehát ez a sok apró üzenet igazából azt jelenti, hogy ez még a normális kommunikáció része? Akkor lenne ez kampány, hogy ha egy célzott, nagy üzenet menne át?

Nem így értettem. A kampány, persze, zajlik, csak nem az országos nyilvánosság terében. Érkezik a pénzeső, gyakorlatilag majdnem minden nagyobb társadalmi csoportnak. Megy a népszavazás kommunikációja is, ami - nekem legalábbis úgy tűnik - csak a plakáthelyek foglalásáról szól. "Védjük meg a gyerekeinket" - ez az üzenet, amit mindennek lehet mondani, csak nem agresszívnak.

De mi a célja ezzel Orbán Viktornak? Szerintem ez egy kampányaltatás, amivel az ellenzéket is altatják. Azt várják, hogy az ellenzék jöjjön ki ügyekkel, és majd arra majd fognak valamilyen módon reagálni.

A Fidesz úgy működik, hogy minden napot, minden órát meg akarnak mindig nyerni. Most még sincs ez az erőlködés a rendszerben. Nagyon kevés konkrét lépést látni a választási harcban. A legutóbbi talán az ellenzéki egyéni képviselőjelöltek sikeres aláírásgyűjtése volt: olyan érzése lehetett választónak, hogy most valami végre összeállt, elindult. Erre a Fidesz másnap leszedi a Pest megyei 10-es körzetben lévő Párbeszéd-jelöltet.

Gér Mihályról van szó, aki megengedhetetlen hangnemű Facebook kommenteket tett közé, de évekkel ezelőtt.

Ha a Fidesz kivárja a két hetet, akkor mattolja az ellenzéket ebben a körzetben, mert már nem lehetett volna új embert indítani helyette. De nem vártak, hanem inkább azonnal kilőtték az ellenzéki lendületet.

Ha az országos nyilvánosság előtt nem is, a kampány más színtéren azért hangosan ajlik. Ha megnézzük a Facebook hirdetéseket, akkor látszik, hogy a kormány oldal a többszörösét költi el álláspontjának népszerűsítésére.

A Fidesznek az a stratégiája a Facebookon, hogy akkora hangzavart csináljon, akkora legyen a kakofónia, hogy ne tudjon átjutni az ellenzék egyetlen üzenete sem. Ez is egy csatatér, de az igazi kampány a helyi szinteken zajlik. A helyi embereket kell meggyőzni. A helyi Fidesz tábort kell összetartani a helyi osztogatással.

Ez a választás abban a 20-25 körzetben dől el, ahol nagyon célzottan osztogatnak, ígérgetnek, lejárnak. Eközben persze, összemossák a kormányzati és a pártkampányokat: sok Fidesz képviselő és -jelölt írta ki az oldalára, hogy hány ember kapott az év eleji szja-visszatérítésből az ő körzetében. Mintha ők hozták volna el azt a pénzt, vagy ők osztogatnák a laptopokat az iskolákban. Holott mindkettőt költségvetési pénz fedezi.

Ha már szóba került a kormány és a pártkommunikáció szétválasztása, beszéljünk kicsit általánosan erről a kérdésről. Miért fontos, hogy ne mosódjon össze a kettő?

A világon mindenhol előnyben van az inkumbens párt. Tud azokkal az erőforrásokkal élni, amit a kormányzati helyzet biztosít neki. Ugyanakkor a világnak szabályozottabb részén nagyon szigorú szabályok húznak egy határvonalat, hogy a helyzetből fakadó forrásokat és információkat mire lehet felhasználni.

Magyarországon ennek összemosását nem a Fidesz kezdte, de a Fidesznél elképesztően minden határt átlépve történik meg. Például a kormánypárt és a kormány szlogenje gyakorlatilag ugyanaz, pár betű különbséggel. Ha ellenőrzésre kerül sor, akkor az ÁSZ mindent rendben talál majd, hiszen a pénzeket nem a kormány vagy a párt költi, hanem van erre egy hálózat a Megafontól kezdve a CÖF-ig.

Ezért volt érdekes a Kereskedelmi és Iparkamara előtt mondott Orbán beszéd. A tetteiben végtelenül populista és sokszor már a baloldali, vagy inkább szélsőbaloldali gazdaságpolitikát folytat a kormány az árak, kamatok rögzítésével, az osztogatással. Közben a miniszterelnök filozofikus módon elmondja, hogy ő igazából a magántulajdon abszolút szentségében hisz, mint egy vérbeli kapitalista. Méltatja a vidék, a falu szerepét a gazdaságban, és bejelent egy majdani 6 milliárd eurós beruházást. Itt is összeköti a kormányzati tevékenységet és a pártkampányt.

Azért repedezik a máz, amikor Matolcsy Ádámról, a jegybank elnökének fiáról kiderül, hogy a Magyar Nemzeti Bank által vett, felújított luxusvillában lakik. Ennél egyszerűbben nem lehetne elmagyarázni, hogy a Fidesz miként teszi magáévá a magyar közvagyont.

Körbe lehet tapogatni, hogy miért óvatos ezekkel a témákkal az ellenzék? Mert a magyar emberben szégyell a vagyonáról beszélni?

Én ebben a fókuszáltság hiányát látom. De egy pillanatra játszunk el azzal a gondolattal, hogy mi lett volna, ha Orbán Viktor és a Fidesz kapja meg ezt a labdát. Ők mit csinálnak ezekkel a kérdésekkel?

Márki-Zay Péter országértékelője programhirdetés volt, Gyurcsány Ferenc évértékelése pedig az egyetlen volt, amelyben "Pannónia és Hunnia szétesése" helyett az ország egyesítését ösztönözte a szónok.

Ugyan Márki-Zay országértékelője is elhangozhatott volna négy vagy nyolc évvel ezelőtt, de amiatt mégis emlékezetes marad, hogy az ellenzéki koalícióban lévő pártok vezetői felsorakoztak mögötte. Az pedig újdonság volt, hogy miniszterelnök-jelöltként rengeteg időt szánt benne a kiábrándult, vagy kiábrándultnak vélt fideszes szavazók megszólítására. Ez egy átgondolt és tudatos stratégiai lépés Márki-Zay részről, más kérdés, hogy mekkora a tömege az ilyen szavazóknak, és számára valóban elérhetőek-e.

Gyurcsány Ferenc beszéde abból a szempontból kilóg a sorból, hogy neki igazából könnyű dolga van. Bátran eljátszhatja a filozofikus haza bölcsének szerepét, hiszen akárki nyeri a választást, ő adja a második legnagyobb frakciót.

Fontosak voltak a beszédek vizuális üzenetei is. Orbán Viktor mögött egy dinamikus, absztrakt formában megjelenő címer volt, magyar zászlókkal. Gyurcsány Ferenc mögött a magyar, uniós zászlók álltak váltakozva. Márki-Zay Péter mögött a szövetséges pártoknak a vezetői ültek.

Az utóbbi napokban merült fel az ellenzéki államfő megnevezése körüli huzavona. Először megnevezték Iványi Gábort, majd Róna Péter lett a jelölt. Megint olyan dolgok zajlanak a szemünk előtt, amit nem kellene látnunk?

Két lehetőség állt az ellenzék előtt. Az egyik, hogy az előválasztás után rögtön megneveznek valakit, aki az elvárások szerint egyesíti a nemzetet, a pártok felett áll. Ezzel azt üzenték volna, hogy az ő világuk más, mint a pártkatonákat jelölő Fideszé.

A másik lehetőség az lett volna, hogy nem szállnak be, nem legitimálják a kormánypárti jelölést a részvételükkel. Egy ideig úgy tűnt, ez lesz a stratégia.

Nem Novák Katalin jelölésére készültek, hanem fekete öves fideszes politikus megnevezését várták. Mivel nem így történt, változhatott az álláspont, mégiscsak lett köztársasági elnök jelöltje az ellenzéknek. A demokrácia része, hogy erről volt egy kis vita az összefogáson belül, de a kiválasztási mechanizmusban lévő szivárogtatások miatt megint a vitatkozó ellenzék jelent meg egy kicsit a külvilág előtt.

Iványi Gábor adóhatósági vizsgálatáról nehéz nem azt gondolni, hogy ez valamiféle reakció lenne az ő ellenzéki jelöltségére. Ha ez valóban így van, akkor a Fidesz kampánya szempontjából ez nem üthet vissza?

Ez egy végtelen cinikus és gonosz provokáció, és szerintem nem függ össze a jelölésével, hiszen mégsem őt nevezték meg végül. Én úgy vélem, inkább arról szól, hogy a budapesti értelmiséget, az ellenzéket teljes mértékben lekösse egy vagy másfél napra. Pont abban az időszakban, amikor az ukrán-orosz viszony, Orbán Viktor békemissziója ellenére, a végletekig elmérgesedik. Ez egy végtelen cinikus, nagyon gonosz kampánytechnikai lépés volt.

Mostanában minden reggel elolvasom a 4, 8 és 12 évvel ezelőtti újságokban, hogy mi volt éppen az akkori kampányban. Nyolc évvel ezelőtt, pontosan ebben az időszakban a budapesti Szabadság téri német megszállási emlékmű ügye volt a címlapokon. Az is egy ilyen provokáció volt, ami februártól áprilisig megtöltötte az újságok belpolitikai rovatát.

Ha az időpontok érdekes egybeesését nézzük, akkor az Iványi Gábor elleni adóhatósági akció egybe esett a tanárok engedetlenségi mozgalmával is. Szándékosan nem hoztam korábban szóba a pedagógus sztrájkot, mert nem tekintem kampányeseménynek, így a podcastunk témájába vágó történetnek sem. De ha már említettük, hogy a kormány oldal legnagyobb félelme a különböző elégedetlen csoportok összekapaszkodása és ellenállása, akkor a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalma erre alkalmas lehet? A pedagógusok, illetve az általuk elért gyerekek és családok kapcsán kialakulhat egy kritikus tömeg?

Szerintem ez az egyetlen olyan ügy most a kampányban, amit nem a Fidesz irányít. Ez egy ki nem kényszerített hiba. Ha ez fel lenne hangosítva, akkor ez egy komoly veszély lenne a Fidesz számára, mert valóban olyan emberek állnak össze közös ügyért, akiknek komoly befolyása van. Itt lehetne fogást találni a Fideszen.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG