Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz visszavonulásról számol be Bahmutból az ukrán hadsereg, Zelenszkij az összes ukrán terület visszavételét ígéri


Ukrán drónpilóták figyelik az orosz erőket Bahmut közelében 2023. május 9-én
Ukrán drónpilóták figyelik az orosz erőket Bahmut közelében 2023. május 9-én

Ukrajna azt állítja, hogy fegyveres erői sikerrel vertek vissza több támadást Bahmutban, és visszavonulásra kényszerítették az orosz csapatokat a város egyes részein. Közben Zelenszkij elnök azt ígérte, hogy visszafoglalják az elfoglalt területek minden négyzetméterét a közelgő ellentámadásban.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara május 11-i jelentésében közölte, hogy az ukrán védők az elmúlt 24 órában 39 orosz támadást vertek vissza a Bahmut–Avgyijivka–Marjinka frontvonalon, Oroszország katonai erőfeszítéseinek fókuszában a kelet-ukrajnai Donyecki területen.

A jelentések alátámasztani látszanak Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner orosz zsoldoscsoport vezetőjének minapi megjegyzéseit arról, hogy több kilométernyi frontszakaszt veszítettek, amikor a reguláris orosz hadsereg katonái elmenekültek a hónapok óta folyó heves harcok elől, amelyek mindkét oldalon súlyos áldozatokat követeltek.

Olekszandr Szirszkij ukrán tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt mondta, hogy az orosz erők Bahmut egyes területein két kilométert is hátráltak. Hozzátette, hogy a hatékony ukrán védelmi műveletek Bahmutban felőrölték a Wagner zsoldoscsapatait, és arra kényszerítették az oroszokat, hogy kevésbé képzett reguláris csapatokkal helyettesítsék őket, amelyek vereséget szenvedtek és távozni kényszerültek.

A Reuters az ukrán harmadik önálló rohamdandár közleményét idézte: „Ez már hivatalos. Igaz Prigozsin jelentése az orosz 72. független motorizált lövészdandár elmeneküléséről Bahmut közeléből és az oroszok által hátrahagyott ötszáz holttestről.”

Andrij Biletszkij, egy ukrán taktikai csoport parancsnoka azt mondta, hogy Bahmutban egy orosz dandár két százada „teljesen megsemmisült”.

Oroszország korábban azt állította, hogy fegyveres erői előrenyomultak a szétlőtt városban.

Sem az ukrán, sem az orosz állításokat nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

Május 10-én a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta: Oroszország Ukrajna elleni hadművelete „nagyon nehéz”, de bizonyos célokat sikerült elérni.

Egyetlen darabkát sem adnak át

Zelenszkij szokásos videóbeszédében május 10-én azt ígérte, hogy nem állnak le addig, amíg egész Ukrajna fel nem szabadul.

„Egy percre sem feledkezünk meg arról, hogy a megszállót minden egyes nap, amelyet országunkban tölt, arra csábít, hogy elhiggye: sikerrel jár” – mondta Zelenszkij.

„Semmilyen sikert nem fog elérni! Vissza kell fordítanunk Ukrajnát a szabadsághoz, a biztonsághoz, és vissza kell térnünk Európába. Meg is tesszük! Országunk egyetlen darabkáját sem adjuk át az ellenségnek – itt sehol nem fog uralkodni a zsarnokság” – mondta.

Zelenszkij azt is közölte, hogy Ukrajna több nyugati fegyverre, légvédelmi rendszerre és lőszerszállításra számít.

„Partnereinkkel együtt új védelmi csomagokat készítünk elő Ukrajnának. Nagyobb védelmet az égboltunknak, nagyobb védelmi és mozgási képességet a szárazföldön (…) Ennek megfelelő lépéseket várunk partnereinktől a közeljövőben” – mondta.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy éjjel egy Sz–300-as típusú cirkálórakéta csapódott ben a donyecki Kosztjantyinivkában.

„Békés embereket érintett a támadás, magánlakások és civil infrastrukturális létesítmények semmisültek és sérültek meg” – áll a közleményben.

Készült a Reuters, az AFP és a dpa jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG