Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország a gabonamegállapodás szabotálásával vádolja Ukrajnát


Gabona egy oroszországi raktárban 2013. június 26-án
Gabona egy oroszországi raktárban 2013. június 26-án

Az orosz kormány mindenfajta bizonyíték bemutatása nélkül azt állította, hogy az ukrán hatóságok kenőpénzt követelnek az új teherhajók bejegyzéséhez az érintett vállalatoktól.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy a megállapodást felügyelő isztambuli koordinációs központ nehézségeket tapasztal az új hajók regisztrációja és az ellenőrzések terén. „Ez tisztán az ukrán képviselők cselekedeteinek számlájára írható, illetve azon ENSZ-tisztségviselőkére, akik a jelek szerint nem akarnak vagy tudnak szembeszállni velük” – hangsúlyozta.

Majd ugyanebben a kommünikében azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy „megpróbálja a lehető leginkább kihasználni ezt az egyezményt, nem riadva vissza még az eljárási szabályokkal való visszaélésektől vagy a hajótulajdonosoktól követelt kenőpénzektől sem. (…) Mindezt a kereskedelmi profit maximalizálása érdekében” – tette hozzá.

A szóvivő azt állította, hogy az ukránokat nem megvesztegető vállalatoknak több mint egy hónapon át kellett várniuk új hajóik bejegyzésére, illetve leállították több szállítmány átvizsgálását.

„A számítás egyszerű – propagandagépezetet indítani a nyugatiak és az ENSZ segítségével, aztán újból kijátszani az élelmiszerkártyát” – fogalmazott.

Az ukrán fél egyelőre nem reagált a szabotázsvádakra, Kijev azonban korábban éppen Moszkvát okolta a világélelmezési válság csillapítását célzó, tavaly nyáron kötött gabonamegállapodás végrehajtásában fellépő problémákért.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev a Fekete-tenger biztosítását kéri a NATO-tól

Mindkét oldal arról számolt be a napokban, hogy az összeomlás szélén áll a gabonaexport biztosításáról szóló szerződés, és a helyzeten az sem segít, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is tilalmat vezetett be előző hétvégén a piacukat elárasztó ukrán agrártermékekre.

Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter szerdán közölte, hogy tárgyalások zajlanak az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött, jelen állás szerint május 18-ig érvényes egyezményről, és egyelőre nem tudni, hogy ezek milyen eredményre fognak vezetni.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán gabonadömping: Brüsszel egyelőre nem fegyelmez, jön a magyaroknak is a segélycsomag

A tárcavezető emellett megerősítette, hogy megállapodásra jutottak az ukrán gabona lengyelországi tranzitjáról. „Sikerült olyan mechanizmusokat kidolgoznunk, amelyek alapján egyetlen tonna gabona sem fog Lengyelországban maradni. Az áruk át fognak haladni Lengyelországon” – mondta.

Oroszország többször is figyelmeztetett, hogy nem fogja meghosszabbítani a megegyezést, amennyiben a Nyugat nem oldja fel az orosz agrárexportot akadályozó egyes szankciókat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG