Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország a kiutasítások ellenére is diplomáciai kapcsolatokat akar a Nyugattal


Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a 2018-as berlini biztonsági konferencián
Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a 2018-as berlini biztonsági konferencián

Bár számos nyugati ország kiutasította az orosz diplomatákat, Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, nem akarják megszakítani a diplomáciai kapcsolatokat a nyugati államokkal. A napokban kémkedés gyanúja és az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt is távozniuk kellett diplomatáknak.

Több európai ország, köztük Franciaország, Belgium, Hollandia és Olaszország az elmúlt napokban nagy számban utasította ki az orosz külképviseletek dolgozóit. A lépések egyik fő oka, hogy Európa-szerte felháborodást váltottak ki az ukrajnai Bucsa városában felfedezett tömegsírok, amelyek arra utalnak, hogy az orosz hadsereg tömegével gyilkolt meg civileket, mielőtt visszavonult a megszállt ukrajnai területekről.

A NATO-val továbbra sincs kapcsolat

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes április 6-án az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: Oroszország válaszlépéseket tervez a kiutasításokra, azonban ez nem fogja jelenteni a teljes diplomáciai kapcsolatmegszakítást. „Álláspontunk abszolút változatlan: amellett vagyunk, hogy a diplomáciai csatornák nyitva maradjanak.”

Grusko szerint az orosz diplomaták munkáját beszüntető európai országok saját érdekeiket sértik. Utalt emellett arra is, hogy az európai államok szerinte játszmába kezdhetnek a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött Kalinyingrád orosz exklávéval kapcsolatban. „Azt hiszem, sokan megértik, hogy ez játék lenne a tűzzel” – mondta.

Míg az egyes államokkal fenntartja a kétoldalú kapcsolatot, Grusko elmondta, hogy Oroszország a NATO-val mint szervezettel nem áll kapcsolatban. „Nincs mit megvitatni a NATO-val” – idézte őt a TASZSZ állami hírügynökség.

XS
SM
MD
LG