Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország a lázadó területek részeként ismeri el az ukrán kézen lévő keleti területeket is


Orosz katonai teherautó Donyeckben, miután Putyin elnök elrendelte csapatok küldését a két, függetlennek elismert szakadár kelet-ukrajnai területre. 2022. február 22.
Orosz katonai teherautó Donyeckben, miután Putyin elnök elrendelte csapatok küldését a két, függetlennek elismert szakadár kelet-ukrajnai területre. 2022. február 22.

Oroszország kedden bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai területek függetlenségének elismerése kiterjed a jelenleg az ukrán erők kezén lévő területekre is, amivel tovább növeli a tétet, miközben a Nyugat attól tart, hogy küszöbön áll Ukrajna ellen egy teljes körű támadás.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Oroszország a lázadó régiók függetlenségét „azokon a határokon belül ismerte el, amelyek akkor léteztek, amikor 2014-ben kikiáltották” a függetlenségüket.

Az ukrán erők később visszaszerezték az irányítást mindkét régió nagy része felett a közel nyolc évig tartó konfliktusban, amelyben több mint 14.000 ember halt meg.

A bejelentést egy nappal azután tették közzé, hogy Oroszország közölte: elismeri a függetlenséget, de arról nem szólt, hogy pontosan mit tart e területek határának. A lépést Nyugaton sokan az orosz támadás előjelének tekintették. Oroszország becslések szerint 150.000 katonát vont össze Ukrajna közelében az elmúlt hetekben, és a nyugati vezetők arra figyelmeztettek, hogy Moszkva támadást tervez.

Nyugati vezetők elítélték a lépést, és azt mondták, hogy szankciók bejelentésére készülnek.

Hétfőn este páncélozott járművek konvojait látták mozogni a szeparatisták által ellenőrzött területeken. Az nem derült ki, hogy oroszok voltak-e.

Orosz tisztviselők még nem ismertek el semmilyen csapattelepítést a lázadó keletre, de Vlagyiszlav Brig, a donyecki szeparatista helyi tanács tagja újságíróknak elmondta, hogy az orosz csapatok már bent vannak, a régió északi és nyugati részén foglaltak el állásokat.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG