Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország az energiaexportból származó bevétel jelentős növekedésére számít


A Gazprom logója egy kereszteződésnél Moszkvában 2022. július 11-én
A Gazprom logója egy kereszteződésnél Moszkvában 2022. július 11-én

Az orosz gazdasági minisztérium előrejelzése szerint idén mintegy 38 százalékkal magasabb lehet az energiaexportból származó bevétel a tavalyinál az olajkivitel volumenének növekedése és az egekbe szökő gázárak nyomán.

A Reuters hírügynökség által megszerzett dokumentumban arról számoltak be, hogy 2022-ben 337,5 milliárd dollár lehet az energiahordozók exportjából befolyó bevétel.

Amennyiben a számok igazak, akkor ez a növekedés hatalmas segítséget jelenthet az orosz gazdaság számára az ukrajnai háború miatt elrendelt nemzetközi szankciók közepette. Ebből finanszírozhatják a katonai kiadásokat, illetve bizonyos bér- és nyugdíjemelést is végrehajthatnak, miközben a recesszió és a magas infláció miatt egyre romlik az életszínvonal az országban.

Elemzők ugyanakkor rámutattak, hogy az energiaexportból származó bevételek bővülése mindössze részben ellensúlyozza a nyugati büntetőintézkedések miatti gazdasági károkat.

„A szankciók hatása az orosz gazdaságra rendkívül egyenlőtlen. Bizonyos ágazatokban, így például az autóiparban katasztrofális volt. Az olajszektor ugyanakkor viszonylag érintetlen egyelőre” – mondta Janis Kluge, a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének munkatársa.

A kutató az autóipar mellett az informatikai és a pénzügyi szektort említette a legsúlyosabban érintett ágazatok között. „Ezeknek a szektoroknak voltak a legerősebb nyugati kötelékei, így ezek szenvednek leginkább” – fogalmazott.

Csökkent a szállított földgáz mennyisége

Az orosz gazdasági tárca prognózisa szerint az energiaexportból származó bevétel jövőre 255,8 milliárd dollár lehet, ami még mindig magasabb, mint a tavalyi 244,2 milliárd dollár volt. Mint írták, a földgáz ára idén több mint duplájára, ezer köbméterenként 730 dollárra fog nőni, mielőtt fokozatos csökkenésbe kezd majd 2025 végéig.

Emellett arra is kitértek, hogy a Gazprom által csővezetékeken keresztül szállított földgáz mennyisége idén 170,4 milliárd köbméterre mérséklődik, szemben a májusi 185 milliárd köbméteres és a 2021-es 205,6 milliárd köbméteres előrejelzéssel.

Oroszország az olajkitermelés fokozásába kezdett az elmúlt hónapokban, így a moszkvai kormány arra számít, hogy 2025 végéig nőni fog a kivitel, elsősorban Ázsia felé.

A minisztérium összességében úgy értékelt, hogy az orosz gazdaság jobban állja a sarat a szankciókkal szemben, mint eleinte várták, kisebb lesz a visszaesés mértéke. Korábban akár a bruttó hazai termék (GDP) több mint 12 százalékos bezuhanását is elképzelhetőnek tartották a tárca szakértői, míg most csak 4,2 százalékos csökkenést jeleztek előre.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG