Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország azt tervezi, hogy a 40 felettiek is lehessenek katonák


Orosz katonák járőröznek Mariupolban, a Donyecki Népköztársaság fennhatósága alá eső területen 2022. május 18-án
Orosz katonák járőröznek Mariupolban, a Donyecki Népköztársaság fennhatósága alá eső területen 2022. május 18-án

Annak jeleként, hogy Oroszországnak sürgősen fokoznia kell háborús erőfeszítéseit Ukrajnában, a parlament pénteken bejelentette, hogy fontolóra vesz egy olyan törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a 40 év feletti oroszok és a 30 év feletti külföldiek katonai szolgálatát.

Az Állami Duma, a parlament alsóházának honlapján azt írták, hogy a lépés révén a katonaság hasznosíthatná az idősebb szakemberek képességeit.

„A precíziós fegyverek használatához, fegyverek és haditechnikai eszközök üzemeltetéséhez magasan képzett, professzionális szakemberekre van szükség. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek 40-45 éves korukra válnak azzá.”

Jelenleg kezdőként csak a 18–40 éves oroszok és a 18–30 éves külföldiek szerződhetnek a katonasággal.

Oroszország hatalmas kudarcokat és súlyos veszteségeket szenvedett el emberben és felszerelésben egyaránt a 86 napja tartó háborúban, amelyben Ukrajna gyakorlatilag a teljes felnőtt férfi lakosságát mozgósította. Jóllehet teljesen átvette az irányítást Mariupol romjai felett, Moszkva továbbra is messze van attól a célkitűzésétől, hogy a kelet-ukrajnai Donyec-medence egészét elfoglalja.

Lassan hiány lesz gyalogságból

„Az oroszok egyértelműen bajban vannak. Ez a legújabb próbálkozásuk a munkaerőhiány kezelésére anélkül, hogy megijesztenék a saját lakosságukat. A Kremlnek azonban egyre nehezebb lepleznie ukrajnai kudarcait” – mondja Ben Hodges nyugalmazott amerikai tábornok, az amerikai hadsereg európai erőinek volt parancsnoka.

Jack Watling, a RUSI brit biztonsági és védelmi agytröszt szárazföldi hadviselési szakértője szerint az orosz hadseregben lassan hiány lesz gyalogságból.

„Oroszországnak stabilizálnia kell Ukrajnában lévő katonai egységei létszámát, és új egységeket kell létrehoznia, ha javítani akar a helyzetén” – mondta.

„Ez lassú és bonyolult folyamat lesz, de felgyorsítható, ha képzett és katonai tapasztalattal rendelkező embereket mozgósítanak.”

A Duma szerint a törvényjavaslat az orvosok, mérnökök, valamint az üzemeltetési és kommunikációs szakemberek toborzását is megkönnyítené.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken közölte, hogy Oroszország tizenkét új katonai egységet hoz létre nyugati katonai körzetében, válaszul a növekvő fenyegetésre, Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvéseire.

Moszkvaiakat kérdeztünk arról, hogy szerintük mikor lesz vége a háborúnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:32 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG