Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Európa Tanács szemináriumait listázták az orosz civiltörvény szerint


Az Európa Tanács ülésterme Strasbourgban, 2008. március 16-án.

Az Európa Tanács "komolyan aggódik",miután az Association of Schools of Political Studies (Politikatudományi Iskolák Szövetsége) nevű intézménye is felkerült Oroszországban a "nem kívánatos" szervezetek listájára, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Ez a szövetség helyi és nemzetközi szakértők részvételével szervez szemináriumokat és konferenciákat olyan témákban, mint az európai integráció, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam vagy a globalizáció.

Az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcsinovics Burics január 14-én levelet is írt az orosz kormánynak. Ebben arra kéri őket, hogy tisztázzák azokat a "körülményeket", amik az "elfogadhatatlan" döntéshez vezettek.

Az orosz civlitörvény alapján "nemkívánatosnak" és "külföldi ügynöknek" is bélyegezhet az orosz állam szinte tetszőleges olyan egyént vagy szervezetet, amelyek vagy akik nem kizárólag az orosz államtól függnek.

Január 12-én az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor első nyolc adminisztratív eljárását rögtön Szabad Európa ellen kezdte el. A vád az, hogy Szabad Európa/Szabadság Rádió megsértette a "külföldi ügynök" törvényt.

Petr Stano, az EU külügyi vezetője Josep Borell szóvivője pedig azt mondta el január 16-án, hogy "sajnos számos orosz és külföldi embert és szervezetet érint hátrányosan, köztük a Szabad Európa médiakiadványait és a Szabad Európával együttműködő embereket."

XS
SM
MD
LG