Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország elhagyására szólították fel az ukrán állampolgárokat


Japánban élő ukránok tartanak plakátokat és zászlókat az orosz nagykövetség közelében, Tokióban 2022. február 23-án egy tiltakozó gyűlésen, amelyen elítélik Oroszországot ukrajnai akciói miatt
Japánban élő ukránok tartanak plakátokat és zászlókat az orosz nagykövetség közelében, Tokióban 2022. február 23-án egy tiltakozó gyűlésen, amelyen elítélik Oroszországot ukrajnai akciói miatt

Ukrajna arra kéri állampolgárait, hogy ne utazzanak Oroszországba, az országban tartózkodókat pedig arra, hogy azonnal hagyják el az országot, mivel a növekvő feszültségek miatt várhatóan megszakadnak a konzuli szolgáltatások.

„Az Ukrajna elleni orosz agresszió eszkalálódása miatt, amely az esetleges oroszországi konzuli segítségnyújtás jelentős csökkenéséhez vezethet, a külügyminisztérium arra kéri Ukrajna állampolgárait, hogy tartózkodjanak az Oroszországba való utazástól, az ott-tartózkodókat pedig arra, hogy azonnal hagyják el az ország területét” – áll a minisztérium február 23-i közleményében.

Kétmilliós ukrán kisebbség

Az orosz népszámlálási adatok szerint 2010-ben mintegy 1,9 millió ukrán élt Oroszországban állandó lakosként, sokan ukrán–orosz vegyes családban, és ennél jóval többen tartózkodnak ott ideiglenesen.

Közben az orosz állami TASZSZ hírügynökség február 23-án közölte, hogy Oroszország megkezdte a személyzet evakuálását ukrajnai diplomáciai telephelyeiről, mivel a két ország között egyre nő a feszültség.

Behívják a tartalékosokat, de nincs általános mozgósítás

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten elismerte két kelet-ukrajnai szeparatista régió függetlenségi törekvéseit, és közölte, hogy orosz csapatokat küld a területekre, amit a Nyugat és az ENSZ elítélt. Ukrajnát a nyugati országok szerint Oroszország közelgő teljes körű inváziójának veszélye fenyegeti.

A fenyegetés miatt az ukrán hadsereg megkezdte a 18–60 év közötti katonai tartalékosok behívását legfeljebb egyéves szolgálatra. Azt azonban az ukrán vezetés cáfolta, hogy általános mozgósítást rendelnének el.

XS
SM
MD
LG