Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország fokozza támadásait az ukrán erők által visszafoglalt Herszon ellen


Helyi lakosok gyászolnak egy áldozatot az ukrajnai Herszon városában 2022. december 24-én, miután egy orosz támadásban öten meghaltak és húszan megsebesültek
Helyi lakosok gyászolnak egy áldozatot az ukrajnai Herszon városában 2022. december 24-én, miután egy orosz támadásban öten meghaltak és húszan megsebesültek

Az orosz hadsereg szerdán intenzív aknavetős és tüzérségi támadásokat hajtott végre a nemrég felszabadított dél-ukrajnai Herszon városa ellen – közölte az ukrán hadsereg, miközben az ország keleti régiójában is folyamatos nyomást gyakorolnak az oroszok a frontvonalak mentén.

Szerda reggelig Oroszország 24 óra alatt 33 rakétát lőtt ki civil célpontokra Herszonban – közölte reggeli jelentésében az ukrán fegyveres erők vezérkara. Oroszország tagadja, hogy civileket célzott volna.

Súlyos harcok folytak a keleti Donyecki területen az ukránok kezén lévő, jórészt rommá bombázott Bahmut város körül is, valamint az onnan északra fekvő Luhanszki területen Szvatove és Kreminna város környékén, ahol az ukrán erők megpróbálják áttörni az orosz védelmi vonalakat.

Szerda reggel Ukrajna számos pontján megszólaltak a légvédelmi szirénák – közölték tisztviselők. Jelentések szerint az országos riadókészültséget azután hirdethették ki, hogy felszálltak a Belaruszban állomásozó orosz harci repülőgépek. A Reuters eddig nem tudta ellenőrizni ezt az információt.

Korábbi cikkünk a témában: Élet az ostromlott Bahmutban

A brit védelmi minisztérium az ukrajnai katonai helyzetről szóló legfrissebb jelentésében azt írta, hogy Oroszország valószínűleg megerősítette a frontvonal kreminnai szakaszát, mivel az logisztikai szempontból fontos Moszkva számára, és némileg sebezhetőbbé vált a közelmúltban nyugatabbra történt ukrán előrenyomulást követően.

Továbbra sincs kilátás a tizenegyedik hónapja tartó háborút lezáró tárgyalásokra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök erőteljesen szorgalmazza tízpontos béketervét, amely szerint Oroszországnak teljes mértékben tiszteletben kell tartania Ukrajna területi integritását, és ki kell vonnia csapatait, ezt azonban Moszkva nem hajlandó fontolóra venni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap azt mondta, hogy nyitott a tárgyalásokra, de csak az ő feltételei szerint, amelyek között szerepel, hogy Ukrajna elfogadja négy terület - a keleti Luhanszki és Donyecki, valamint a déli Herszoni és Zaporizzsjai – elvesztését. Ezek együttesen Ukrajna területének mintegy ötödét teszik ki.

Fokozódó nyomás

„A frontvonalon kevés változás történt, de az ellenség részéről fokozódott a nyomás mind a létszám, mind a felszerelés típusa és mennyisége tekintetében” – mondta Oleg Zsdanov ukrán katonai elemző.

Zsdanov szerint a harcok fokozódtak, miután Oroszország újabb páncélozott járműveket és harckocsikat telepített Ukrajnába.

Az orosz erők múlt hónapban hagyták el Herszon városát, ami Ukrajna egyik legjelentősebb háborús győzelme volt. A hatalmas Dnyeper folyó torkolatánál fekvő és az Oroszországhoz csatolt Krím kapuját jelentő Herszoni terület stratégiai fontosságú.

A város felszabadulása miatt érzett boldogság hamar átadta helyét a félelemnek a Dnyeper keleti partjáról érkező könyörtelen orosz bombázásokat követően, azóta sokan menekülni kényszerültek.

Korábbi videónk a témában: Küzdelmes mindennapok a felszabadított Herszonban

Az orosz erők egy kórház szülészeti osztályát is lőtték Herszonban – közölte Telegramon Kirilo Timosenko, Zelenszkij kabinetfőnök-helyettese. Senki sem sérült meg, a személyzetet és a betegeket óvóhelyre vitték – tette hozzá.

Múlt szombaton egy orosz csapás legalább tíz embert megölt és 58-at megsebesített Herszonban – közölte Ukrajna.

Szerdai jelentésében az ukrán vezérkar további orosz ágyúzásról számolt be Zaporizzsja térségében, valamint az északkelet-ukrajnai Szumi és Harkivi területen, az orosz határ közelében.

Az egykor hetvenezres Bahmut mára lebombázott szellemvárossá vált, amelyet Oroszország hónapok óta hatalmas emberáldozatok árán próbál elfoglalni. A Reuters riporterei a héten lángoló lakóházakat láttak, az utcákon törmelék hevert, és a legtöbb épület ablakai ki voltak törve.

„A házunk megsemmisült. Volt egy boltunk is benne, most már nincs többé” – mondta a 85 éves Olekszandr, hozzátéve, hogy ő az egyetlen ott maradt lakó.

Putyin február 24-én indította meg ukrajnai invázióját, amelyet „különleges katonai műveletnek” nevez, hogy demilitarizálja szomszédját, amely szerinte fenyegetést jelent Oroszországra.

Moszkva megpróbálta napok alatt elfoglalni Ukrajnát, de erői tavasszal vereséget szenvedtek a főváros, Kijev külterületén, ősszel pedig kénytelenek voltak visszavonulni más területekről is.

Putyin a második világháború óta először több százezer tartalékos behívásával válaszolt.

Olajársapka

Putyin kedden reagált a nyugati országok által december 5-én bevezetett, hordónkénti hatvandolláros orosz olajárplafonra, mondván, hogy Moszkva mostantól megtiltja az olajértékesítést azoknak az országoknak, amelyek bevezetik a korlátozást.

A maximált ár, amelyre még a Nyugat és a Szovjetunió közötti hidegháború idején sem volt példa, Oroszország ukrajnai katonai tevékenységének megbénítását célozza – anélkül hogy a piacokat felborítaná, és ténylegesen blokkolná az olajellátást.

Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábia után, és az eladások bármilyen tényleges megszakadása jelentős következményekkel járna a globális energiaellátásban.

Kedd késő este tartott beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy 2023 döntő év lesz. „Tisztában vagyunk a tél kockázataival. Tudjuk, hogy mit kell tenni tavasszal” – fogalmazott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG