Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellopták az orosz “világvége” repülőgép rádióját


Egy, a Győzelem napja alkalmával tartott légiparádén MiG-29 és Il-80 repülőgépek húznak el a moszkvai égbolton. 2010. május 9.
Egy, a Győzelem napja alkalmával tartott légiparádén MiG-29 és Il-80 repülőgépek húznak el a moszkvai égbolton. 2010. május 9.

Az orosz média szerint ellopták a nukleáris arzenálban fontos szerepet játszó, és ezért “világvége” repülőgépnek nevezett egyik Il-80-as repülő rádióberendezését.

Az eset a déli, rosztovi régió egyik repülőterén történt. Nem világos, hogy a tolvajok mikor csaptak le, az viszont ismert, hogy 39 elemet és öt rádiópanelt szereltek ki az állatvilágban a Beluga delfinre, a repülők között a Jumbo Jetre emlékeztető, hatalmas gépből.

A helyi kormányat vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Légi parancsnoki híd

Az Iljusin-80-as gépeket katonai szakértők szerint arra tervezték, hogy az orosz illetékesek - így az államelnök - számára repülő parancsnoki hídként működjenek egy nukleáris konfliktus idején. A gép farkából egy hosszú antennát lehet kiereszteni, amivel az atomtengeralattjárókkal is tudja tartani a kapcsolatot.

Összesen négy ilyen gépet gyártottak le, és az Interfax hírügynökség szerint ez az orosz légierő egyik legtitkosabban kezelt eszköze. Az Il-80 valójában a légi utasforgalomban használt, és a budapesti repülőtéren is megfordult, négy hajtóműves Il-86 módosított változata.

A hatóságok így nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan milyen eszközöket vittek el a tolvajok.

Az Interfax szerint az eset akkor történt, amikor a kérdéses gép egy 2019. óta folyó karbantartáson ment át. A lopásról a taganrogi Légügyi Tudományos és Technikai Komplexum nevű szervezet értesítette a rendőrséget.

A hírügynökség idézett egy név nélkül nyilatkozó orosz rendőrségi forrást, aki szerint észrevették, hogy valaki kinyitotta a rakodóajtót, és így vált világossá a betörés ténye. A Ren-TV orosz adó szerint a november 26-i szemlén még az összes felszerelés a helyén volt. A Ren-TV szerint a rendőrök ujjlenyomatokat és cipőnyomokat is felfedeztek a gépen.

Egy Il-80-as repülő száll Moszkva fölött. 2015. március 19.
Egy Il-80-as repülő száll Moszkva fölött. 2015. március 19.

Mit csinálna az Il-80 egy atomháború esetén?

Nukleáris konfliktus esetén az orosz elnök a repülőgép fedélzetéről adhatna parancsot interkontinentális ballisztikus rakéták kilövésére, és továbbíthatna más, stratégiai fontosságú döntéseket.

A gépen csak a pilótafülkén van ablak, és úgy tervezték, hogy korlátozott módon védelmet nyújtson egy atomrobbanás hatásai ellen. Az Egyesült Államoknak is vannak hasonló gépei, ezeket E-4B Nigthwatchnak hívják.

Alekszej Krivorucsko orosz védelmi miniszter-helyettes tavaly májusban azt mondta, hogy modernizálják, és új felszereléssel látják el az 1987. óta hadrendben álló Il-80-as gépeket.

Jelentések szerint az oroszok emellett új légi parancsnoki hidakat is fejlesztenek.

A Tassz orosz hírgynökség októberben arról számolt be, hogy az Il-80-t egy új modellel, az Il-96-400M-mel váltják fel, de nem részletezte, hogy ez mikor történik meg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG