Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bedurvult a járvány Moszkvában, kötelező munkaszüneti hét következik


A Belorusszkij vasútallomást fertőtlenítik állami dolgozók Moszkvában, 2021. június 11-én.
A Belorusszkij vasútallomást fertőtlenítik állami dolgozók Moszkvában, 2021. június 11-én.

Jelentősen erősödött a járvány Oroszországban, Moszkvában ezért kötelező munkaszüneti hetet rendelt el a polgármester. Az országban nagyon lassan sikerül megszervezni az emberek beoltását, nyolcból egy ember kapott eddig oltást.

A járvány miatt kötelező munkaszünetet rendelt el jövő hétre Moszkvában Szergej Szobjanyin polgármester. Egészen pontosan csak június 15-19. közt rendelte el ezt, de 14-e már egyébként is állami ünnepnek és munkaszüneti napnak számított.

Ezeken a napokon a nem nélkülözhetetlen munkát ellátó embereknek tilos lesz bemenniük dolgozni, és otthonról sem kötelezhetők munkavégzésre. A fizetésüket viszont ugyanúgy megkapják ezekre a napokra is, mint a rendes munkanapok után.

Járókelő a moszkvai metróban, 2021. március 9-én.
Járókelő a moszkvai metróban, 2021. március 9-én.

A kocsmák és éttermek bezárnak este 11 és reggel hat között, teljesen lezárják a játszótereket, és kórházi ágyak "ezreit" csoportosítják át a várhatóan érkező koronavírusos betegek ellátására. Maszkot és kesztyűt kell hordani a tömegközlekedés során vagy közösségi tereken, a szabályszegőket pedig ötezer rubelre (20 ezer forintra) bírságolhatják.

Idén még nem volt ilyen rossz a helyzet

A lépést a járvány súlyosbodásával indokolták, június 12-én több mint 6,7 ezer újabb fertőzést jelentettek Moszkvából, írja a Moscow Times. December óta nem regisztráltak ilyen sok fertőzöttet a városban, az előző héthez képest csaknem másfélszeresére ugrott a napi új fertőzöttek száma a 12 milliós fővárosban. Egy nappal később, vasárnap már 7,7 ezer új fertőzöttet azonosítottak a fővárosban.

Országosan egyébként 13,5 ezer esetet regisztráltak szombaton, 14,7 ezret vasárnap, tehát a regisztráltak nagyjából fele moszkvai eset mostanában. Szobjanyin polgármester szerint a helyi hatóságok arra számítottak, hogy április-májusban csillapodni fog a járvány, ahogy tavaly, de ezúttal nem így történt.

Moszkvai járókelő a város nyugati részén, 2021. április 3-án.
Moszkvai járókelő a város nyugati részén, 2021. április 3-án.

Az országban különösen nehezen megy az oltások megszervezése. Vlagyimir Putyin elnök szavai szerint 18 millió orosz kapott oltást eddig, az országban viszont nagyjából 144 milió ember él.

Miközben a világon először Oroszországban engedélyzték a hatóságok a mostani koronavírus elleni oltást, a Szputnyik-V nevű terméket már tavaly augusztustól be lehetett adni az embereknek. De többek közt Vlagyimir Putyin sem sietett beadatni magának, az elnök március végéig várt, amíg hivatalosan – de szigorúan kamerák nélkül – megkapta ezt az oltást.

A járvány közvetlen áldozatainak száma hivatalosan nagyjából 125 ezer főnél jár, de ezt a számot szekértők jellemzően erősen torzítottnak, a valóságosnál lényegesen alacsonyabbnak ítélik meg. Az orosz statisztikai hivatal, a Rosstat is fenntart egy másik nyilvántartást, ami tavaly április és idén április közt nagyjából 270 ezer áldozatot tart számon.

Készült a Reuters és az AFP anyagainak felhasználásával.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG