Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország katonákat von ki a hadgyakorlatok után a Krímből


Orosz tank érkezik a Krím félszigetre 2014. március 31-én
Orosz tank érkezik a Krím félszigetre 2014. március 31-én

Az orosz déli katonai körzet kedden közölte, hogy erői megkezdték a kivonulást a Krímből, és visszatérnek támaszpontjukra, miután befejezték a hadgyakorlatokat az Ukrajnától elfoglalt félszigeten – jelentette az Interfax.

Erőteljes emelkedés volt az orosz pénzügyi piacokon kedden, amikor bejelentették, hogy Oroszország kivonja csapatait az ukrán határ közeléből, miközben Olaf Scholz német kancellár Moszkvába repült, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin elnökkel.

Az Interfax a körzeti parancsnokságra hivatkozva közölte, hogy a katonák egy része Oroszország déli régióiba, dagesztáni és észak-oszétiai támaszpontokra vonul vissza. Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet.

Ukrajna vezetői szkepticizmusuknak adtak hangot.

„Oroszország folyamatosan tesz különféle kijelentéseket – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. – Ezért az a szabály, hogy nem hisszük el, amit hallunk, azt hisszük el, amit látunk. Amikor látjuk, hogy a csapatok kivonulnak, hinni fogunk a deeszkalációban.”

FRISSÍTÉS
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondja, a szövetség még nem látott olyasmit, ami alátámasztja azt az orosz állítást, hogy visszavontak katonákat az ukrán határ mentén fekvő területekről. Mindazonáltal Moszkvából érkeztek arra utaló jelek, hogy folytatni akarják a párbeszédet, ami némi reményt ad arra, hogy el lehet hárítani a válságot a térségben.
„Vannak arra utaló jelek, hogy folytatni kell a diplomáciát Moszkvával, és ez óvatos optimizmusra ad okot. Eddig azonban nem láttuk a deeszkaláció nyomát a helyszínen” – mondta Stoltenberg újságíróknak Brüsszelben február 15-én.
A NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos találkozója előtt Stoltenberg a hidegháború óta példátlannak nevezte az Oroszország által Ukrajnában és környékén összevont harcoló erőket.
„Minden a helyén van egy új támadáshoz, de Oroszországnak még van ideje visszalépni a szakadék széléről, abbahagyni a háborús készülődést és elkezdeni dolgozni a békés megoldáson” – mondta Stoltenberg.


Oroszország több mint 130.000 katonát vont össze Ukrajna közelében, és ezzel félelmet váltott ki egy esetleges invázió miatt. Oroszország tagadja, hogy bármilyen terve lenne Ukrajna megtámadására, annak ellenére hogy csapatokat telepít Ukrajna északi, déli és keleti határainál, és hatalmas hadgyakorlatokat indított a közelben.

„Minden rendben lesz. Ha nem, harcolni fogunk” – kijevi lakosok a Szabad Európának
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:02 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG