Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország kikötői és polgári létesítményeket támad Dél-Ukrajnában, akcióra készül a Fekete-tengeren


Annak a rakétának a maradványai láthatók a képen, amely lerombolt egy közigazgatási épületet Odesszában. 2023. július 20.
Annak a rakétának a maradványai láthatók a képen, amely lerombolt egy közigazgatási épületet Odesszában. 2023. július 20.

Oroszország július 20-án zsinórban a harmadik légicsapás-sorozatot intézte Dél-Ukrajna ellen. Kikötői létesítmények és gabonatárolók mellett a polgári infrastruktúrát vette célba, és több civilt megsebesített – közölték regionális tisztviselők.

A támadásokat megelőzően Oroszország nem volt hajlandó meghosszabbítani azt az ENSZ segítségével kötött megállapodást, amely lehetővé tette az ukrán gabona külföldre szállítását, és arra figyelmeztetett, hogy potenciális katonai célpontnak tekinti a Fekete-tengeren Ukrajnába tartó teherhajókat.

Mikolajiv belvárosában legkevesebb tizennyolc civil, köztük gyerekek sérültek meg egy háromemeletes lakóház elleni támadásban – közölte Vitalij Kim területi kormányzó.

„Az oroszok eltalálták a városközpontot. Kigyulladt egy garázs és egy háromemeletes lakóház. (…) Összesen tizennyolcan sérültek meg, közülük kilencen kerültek kórházba, köztük öt gyerek, két embert pedig sikerült kimenteni a romok alól. Csoda, hogy meg tudtuk menteni őket” – mondta Kim.

Odesszában gabona- és olajtárolókat ért találat, és károk estek a város központjában is – jelentette az ottani kormányzó, Oleh Kiper.

„Tűz ütött ki háromszáz négyzetméteren. Az illetékes szolgálatok a helyszínen dolgoznak. Két kórházba került áldozatról tudunk. (…) Részletes információ később” – írta Kiper Telegramon.

Az ukrán energiaügyi minisztérium is arról számolt be, hogy találat érte az odesszai és a csornomorszki kikötőben a gabonaterminálokat és a kikötői infrastruktúrát. Csornomorszkban hatvanezer tonna gabona semmisült meg – jelentette a minisztérium.

Az ukrán légvédelem július 20-i napi jelentésében közölte, hogy a támadás során Oroszország 19 cirkálórakétát és 19 öngyilkos drónt lőtt ki. Ebből 13 iráni gyártmányú drónt, két Kalibr cirkálórakétát és három Iszkander–K rakétát lelőttek az ukránok.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Az oroszok közölték: polgári kereskedelmi hajókat támadhatnak meg a Fekete-tengeren

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette: az Odessza és Mikolajiv elleni csapások megtorló műveletek voltak, olyan létesítmények ellen indították őket, amelyekben állításuk szerint Ukrajna tengeri drónokat épít, és ilyenek rongálták meg a minap a krími hidat is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor július 19-én este saját Telegram-oldalán úgy vélte: az orosz légicsapások szándékosan olyan helyszíneket vettek célba az Odesszai területen, amelyek a gabonaexportban játszanak szerepet, miután Oroszország megtagadta a gabonaszerződés meghosszabbítását.

„Nagyjából egymillió tonna élelmiszer van azokban a kikötőkben, amelyeket ma megtámadtak. Pontosan annyi, amennyit már régen el kellett volna szállítani afrikai és ázsiai országoknak – mondta Zelenszkij videóüzenetében. – A világon mindenkinek érdeke kellene hogy legyen Oroszország felelősségre vonása terrorcselekmények miatt” – tette hozzá.

Miután Ukrajna jelezte: annak ellenére folytatja a gabonaexportot, hogy Oroszország kilépett az egyezményből, Moszkva bejelentette, hogy július 20-tól a Fekete-tenger északnyugati és délkeleti részén található nemzetközi vizeket „átmenetileg veszélyesnek” tartja a hajózásra, és arra figyelmeztetett, hogy minden bejövő hajót legitim célpontnak tekint.

Az oroszok nyilatkozata figyelmeztetés kiadására késztette a Fehér Házat arról, hogy Moszkva esetleg támadásokra készül a Fekete-tengeren polgári teherhajók ellen.

„Információink szerint Oroszország újabb tengeri aknákat telepített ukrán kikötők közelében” – mondta Adam Hodge, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

„Úgy gondoljuk, hogy összehangolt erőfeszítés folyik a polgári hajók elleni támadások igazolására a Fekete-tengeren, illetve arra, hogy Ukrajnát hibáztassák ezekért a támadásokért.”

Ehhez kapcsolódóan: Moszkva Kijevet okolja a halálos krími hídrobbantásért​

Új amerikai katonai segélycsomag

Július 19-én Washington 1,3 milliárd dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely fejlett légvédelmi rakétarendszereket és egyéb felszereléseket tartalmaz.

A segélycsomag része az Egyesült Államok erőfeszítéseinek, hogy eleget tegyen „Ukrajna sürgető kívánalmainak”, ám a tőzsdén kívülről érkezik, ezért nem jelenik meg rövid időn belül a harctéren.

Zelenszkij azt mondta, hogy az újabb segély „ukrán életek megmentését segíti, és közelebb visz közös győzelmünkhöz”, és köszönetét fejezte ki „a baráti amerikai népnek megingathatatlan támogatásáért”.

A segély újabb négy NASAMS légvédelmi rendszert is tartalmaz. Ilyenek védik az ukrán városokat és infrastruktúrát az orosz rakétatámadások ellen.

Az Oroszország által annektált Krím félszigeten a Moszkva által odahelyezett kormányzó, Szergej Akszjonov azt jelentette, hogy a térség északnyugati részén az éjszaka folyamán ukrán drónok támadtak egy települést, egy tizenéves lány életét vesztette.

„Ellenséges dróntámadásban négy közigazgatási épület rongálódott meg egy településen a Krím északnyugati részén. (…) Sajnos emberáldozattal is járt – egy tinédzserlány meghalt” – írta Akszjonov.

Az értesülést független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Akszjonov egy nappal korábban robbanásról és tűzről számolt be az egyik krími orosz katonai létesítmény lőszerraktárában, állítása szerint emiatt kétezer civilt kellett evakuálni, és részlegesen lezárták a közeli Tavrida autópályát.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG