Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország, Kína és hat másik ország a mianmari junta mellett


Alekszandr Vasziljevics Fomin orosz hadügyminiszter-helyettes kitüntetést vesz át Mianmarban, 2021. március 26-án.
Alekszandr Vasziljevics Fomin orosz hadügyminiszter-helyettes kitüntetést vesz át Mianmarban, 2021. március 26-án.

Nyolc ország, köztük Kína és Oroszország küldött delegációt a mianmari katonai parádéra, amellyel egy időben több mint 300 tüntetőt ölt meg a hadsereg. Az orosz hadügyminiszter-helyettes pénteken jelezte, támogatja a katonai juntát.

A februári katonai hatalomátvétel óta a március 27-i, szombati nap volt a legvéresebb Mianmarban, ahol helyi beszámolók szerint mintegy 320 a puccs ellen tiltakozó embert ölt meg a hadsereg.

Miután a hadsereg tisztjei eltávolították a demokratikusan megválaztott, Aun Szan Szu Kji vezette kormányt, a katonáik többször is éles lőszert használtak a fegyvertelen tüntetők ellen.

A héten azt is parancsba adták, hogy fejmagasságban tüzeljenek. A politikai foglyokat segítő Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) csoport beszámolója szerint az áldozatok legkevesebb harmadát fejbe lőtték. Az ENSZ helyi megfigyelője szerint az áldozatok között sok a fiatal, és a tüntetők mellett járókelőket, köztük gyerekeket is megöltek.

Véres nemzeti ünnep

A szombati nap eseményei azért is különlegesek, mert ezúttal a gyilkosságok számos külföldi diplomata jelenlétében zajlottak.

Március 27-e az 1945-ös japán megszállással szembeni ellenállás emléknapja, a mianmari fegyveres erők napja, amit idén is a szokásos katonai felvonulással ünnepeltek. Az állami ünnepséggel párhuzamosan folytatódtak a tüntetések is, amelyeket a katonák fegyverrel oszlattak fel.

A katonai parádéra Kína, India, Oroszország, Pakisztán, Banglades, Vietnám, Laosz és Thaiföld küldött delegációt. A legmagasabb szintű küldöttség Oroszországból érkezett, a hadügyminiszter-helyettes, Alekszandr Fomin vezetésével.

Szorosabb együttműködés

Fomin még pénteken magasrangú állami kitüntetést vett át a mianmari hadseregtől, és az Interfax beszámolója szerint azt mondta, „az Oroszországi Föderáció elkötelezett a két ország közötti viszony szorosabbá tétele mellett.”

Az orosz hadügyminiszter-helyettes elmondása szerint Mianmar Oroszország megbízható partnere Ázsiában. Az elmúlt években valóban szoros katonai együttműködés alakult ki a két ország között. A mianmari hadsereget Moszkva fegyvereladásokkal és kiképzéssel is támogatta.

A Min Aung Hlaing tábornok által vezetett katonai kormányt a világ legtöbb állama nem ismeri el, ezért számos ország szankciókat vezetett be Miamnar ellen.

Március 25-én az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is bejelentette, embargót vezet be két olyan, a hadsereg tulajdonában álló gazdasági társasággal szemben. A Világbank egész Ázsiát felölelő, pénteken kiadott ismertetésében azt jelzi előre, hogy Mianmar gazdasága 10 százalékkal zsugorodik 2021-ben, a tavalyi 1,7 százalékos tiszta növekedés után.

XS
SM
MD
LG