Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország kudarca után India sikeres leszállást hajtott végre a Holdon


A Csandraján–3 űrszonda leszállásának élő közvetítése Ahmedabadban 2023. augusztus 23-án
A Csandraján–3 űrszonda leszállásának élő közvetítése Ahmedabadban 2023. augusztus 23-án

A Csandraján–3 űrszonda a Hold déli pólusa közelében landolt szerdán, mindössze néhány nappal azt követően, hogy az ugyanoda tartó orosz Luna–25 lezuhant és megsemmisült.

„Ez egy új India győzelmi kiáltása” – jelentette ki Narendra Modi, aki a BRICS-államok csúcstalálkozóján követte az eseményeket a dél-afrikai Johannesburgban.

Két hétig lesz működőképes a kétméteres, hatkerekű leszállóegység, amely egy holdjáró segítségével kísérleteket fog végezni, adatokat szolgáltatva a talaj és a kőzetek tulajdonságairól, összetételéről.

A lépéstől szakértők az indiai űrprogram és egyben a magánszektor beruházásainak felpörgését várják.

„India feljutott a Holdra” – hangsúlyozta az indiai űrkutatási hivatal vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: A Holdra zuhant és megsemmisült az orosz Luna–25 űrszonda

India az Egyesült Államok, a volt Szovjetunió és Kína után a negyedik ország, amely leszállóegységgel landolt az égitest felszínén. Ez volt most a dél-ázsiai állam második kísérlete ezen a téren, miután 2019-ben a Csandraján–2-misszió kudarcot vallott.

Ez az első leszállás a Hold déli pólusán, a Boguszlavszkij-krátertől északra, abban a régióban, amelyet már nem ér el a napfény. A nehéz terep veszélyeztette a művelet sikerét. Az itt található jég kiemelten fontos a további missziók üzemanyag-, ivóvíz- és oxigénellátása szempontjából. Korábban az összes állomás az egyenlítői zónában landolt.

„A leszállás a déli póluson ténylegesen lehetővé tenné India számára annak tanulmányozását, hogy van-e fagyott víz a Holdon. Ez pedig rendkívül fontos a Hold geológiájára vonatkozó kumulatív adatok és a tudomány szempontjából” – húzta alá Carla Filotico, a SpaceTec Partners tanácsadó cég ügyvezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Csaknem ötven év után Oroszország ismét célba vette a Holdat

A fejleményeket India-szerte szorosan követték, ez volt a vezető hír szinte minden tévécsatornán és újságban, számos helyen élő közvetítést rendeztek, sokan imádkoztak, hinduk és muszlimok egyaránt.

Egy újdelhi szikh templomban az indiai olajügyi miniszter is a misszió sikeréért fohászkodott. „Nemcsak gazdasági, hanem tudományos és technológiai téren is előrelépést ér el India” – mondta.

Az Egyesült Államoknak, illetve Kínának is fejlett holdkutatási programjai vannak, ők is holdbázisok létrehozását tervezik.

Az újdelhi kormány jövőre asztronautát akar küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, 2024 végén pedig hazai fejlesztésű rakétán indiai űrhajóst juttat a világűrbe.

India idén áprilisig már több mint négyszáz műholdat lőtt fel 34 ország, köztük Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Hollandia, Belgium és Németország számára.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG