Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország leállította a földgázszállítást Dániába


Munkások dolgoznak az Északi Áramlat 2 gázvezeték építkezésén az északkelet-németországi Lubminban 2019. március 26-án (képünk illusztráció)
Munkások dolgoznak az Északi Áramlat 2 gázvezeték építkezésén az északkelet-németországi Lubminban 2019. március 26-án (képünk illusztráció)

Dánia legnagyobb energetikai vállalata közölte: Oroszország szerdán leállította a földgázszállítást, miután a társaság nem volt hajlandó rubelben fizetni. Oroszország már korábban leállította a földgázszállítást Finnország, Lengyelország és Bulgária irányába ugyanilyen okból, kedden pedig Hollandia számára zárta el a csapokat.

A dán Ørsted energetikai vállalat közölte, hogy várhatóan továbbra is ki tudja szolgálni az ügyfeleit.

„Határozottan kitartunk amellett, hogy elutasítjuk a rubelben fizetést, felkészültünk erre a forgatókönyvre – mondta Mads Nipper, az Ørsted vezérigazgatója. – Ez a helyzet is alátámasztja, hogy az EU-nak függetlenné kell válnia az orosz gáztól a megújuló energiaforrások kiépítésének felgyorsításával” – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati szankciókra válaszul közölte, hogy a „barátságtalan külföldi vevőknek” rubelben kell fizetniük.

„Ez teljességgel elfogadhatatlan – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök. – Ez zsarolás Putyin részéről. Mi továbbra is támogatjuk Ukrajnát, és elhatárolódunk azoktól a bűncselekményektől, amelyeket Putyin és Oroszország elkövet” – tette hozzá.

A Dán Energiaügynökség közölte, hogy 2022 első 18 hetében az orosz gáz az EU gázfogyasztásának mintegy negyedét tette ki. Az ügynökség szerint Dánia „ellátásának leállítása nem jár azonnali következményekkel”.

Még van gázunk Dániában, a fogyasztók továbbra is megkapják – mondta Kristoffer Böttzauw, a Dán Energiaügynökség vezetője hétfőn. – Készen állnak a terveink arra az esetre, ha a helyzet romlana” – tette hozzá.

Mivel Oroszországból közvetlenül nem vezet gázvezeték Dániába, nem tudja egyből megszakítani a gázszállítást az országba, amely így továbbra is képes megszerezni – mondta az Ørsted. Oroszország lépése azt jelenti Dániának, hogy ezentúl több gázt kell vennie az európai gázpiacon – tette hozzá a vállalat.

Dánia hosszú évek óta egyébként nettó földgázexportőr, de mivel az Északi-tengeren lévő Tyra gázmezőjét felújítják, az ország jelenleg gázfogyasztásának mintegy 75 százalékát Németországon keresztül importálja. A Tyra mezőt várhatóan 2023 közepén nyitják újra.

Dániában mintegy 380 ezer háztartás használ földgázt fűtésre, gázkazánnal – közölte az ügynökség.

Kedden az Európai Unió vezetői megállapodtak abban, hogy a következő hat hónapban mintegy kilencven százalékkal csökkentik az orosz kőolajimportot. A 27 ország eddig a nyersolaj negyedét és a földgáz negyven százalékát Oroszországtól szerezte be.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG