Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország nagy offenzívára készül az ukránok szerint


Folyik a mentés egy orosz rakétatalálatot kapó társasháznál Kramatorszkban 2023. február 2-án
Folyik a mentés egy orosz rakétatalálatot kapó társasháznál Kramatorszkban 2023. február 2-án

Az ukrán hadsereg szerint egyértelmű jelek mutatják, hogy az orosz erők komoly támadásra készülnek keleten, ahol még mindig patthelyzet áll fenn a hónapok óta tartó heves harcok és a mindennapos intenzív orosz ágyúzás ellenére.

A lövedékek legalább három embert megöltek és húszat megsebesítettek Kramatorszkban február 1-jén este. A donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője, Pavlo Kirilenko közölte, hogy orosz rakétatalálat ért egy lakóépületet Kramatorszkban.

„Az ellenség aktív felderítő tevékenységet folytat, támadásra készül bizonyos irányokba” – áll az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának február 2-i napi jelentésében.

„Súlyos veszteségei ellenére továbbra is támadó akciókat indít a Donyecki területen Liman, Bahmut, Avdijivka és Novopavlivka környékén” – közölte a vezérkar.

A hónapok óta tartó donyecki csata fókuszában Bahmut és környéke áll, ahol január 31-én orosz lövedékektől legkevesebb öt civil meghalt és tíz megsebesült – adta hírül az ukrán elnöki hivatal.

Az orosz erők hat rakétacsapást mértek ukrán célpontokra az elmúlt 24 órában, ezek közül négy a szlovjanszki, a kramatorszki és a donyecki Druzskivka polgári infrastruktúráját érte, továbbá négy légicsapást is indítottak, valamint 73 lövedéket lőttek ki rakéta-sorozatvetőkből – közölte a hadsereg.

Támadás a támadás évfordulóján

A helyzet a fronton egyre nehezebb – mondta Volodimir Zelenszkij elnök február 1-jén.

„Határozott növekedést figyeltünk meg a megszállók támadó hadműveleteiben a fronton országunk keleti részén. A helyzet súlyosbodott” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében.

Zelenszkij szerint az oroszok megpróbálnak eredményeket elérni és felmutatni a háború első évfordulójára, február 24-re.

Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági Tanács titkára arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország több irányból is komoly támadást tervez, ezekre az orosz invázió február 24-i megindulásának évfordulója környékén kerülhet sor.

„Oroszország a lehető legnagyobb eszkalációra készül” – mondta Danilov a Sky News brit televíziónak január 31-én.

„Mindent, amit lehet, egy helyre gyűjt össze, gyakorlatokat és kiképzéseket tart.”

Danilov szerint a következő két vagy három hónap lesz ”a háború meghatározó hónapja”.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csapatáthelyezéseket emlegetett, azt mondta, hogy Moszkva „próbálkozhat valamivel” az invázió évfordulójára.

Reznyikov a BFM francia műsorszolgáltatónak arról beszélt, hogy orosz csapatok gyülekeznek a határon, és az ukrán hadsereg értékelése szerint a katonák száma meghaladja a szeptemberi mozgósítás során behívott háromszázezret.

Fegyverhelyzet most

Ukrajna múlt héten elnyerte az Egyesült Államok és Németország ígéretét, hogy harckocsikat küldenek az ukrán védelem erősítésére. Továbbra is korszerűbb felszerelésekért, köztük vadászgépekért és nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökért folyamodik nyugati szövetségeseihez.

Az Egyesült Államok egyelőre kizárta F–16-os vadászrepülőgépek szállítását, de más partnerek jelezték, hogy nyitottabbak az ötletre.

A Kreml arra figyelmeztetett, hogy a nyugati katonai szállítmányok a konfliktus eszkalációját okozhatják.

Oroszország óva intette Izraelt is attól, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának, miután Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök azt mondta: fontolóra veszi ezt, beleértve az úgynevezett Vaskupola rakétaelhárító rendszert is.

Netanjáhú azt is közölte, hogy kész közvetítőként fellépni az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon, ha mindkét fél és az Egyesült Államok is beleegyezik.

Izrael, amelynek több mint egymillió állampolgára a volt Szovjetunióból érkezett, mindeddig arra törekedett, hogy megőrizze semlegességét a konfliktusban.

Kijevben az Európai Bizottság

A bizottság közleménye szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 15 uniós biztossal február 2-án Kijevbe utazott, hogy az ukrán kormánnyal tárgyaljon.

„A találkozó alkalmat ad az eszmecserére az EU és Ukrajna közötti együttműködés több területéről” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy a tárgyalások Ukrajna újjáépítését és uniós tagsági törekvéseit is érintik.

Február 3-án az Európai Tanács elnöke, Charles Michel érkezik az ukrán fővárosba, csúcstalálkozóra Volodimir Zelenszkij elnökkel.

XS
SM
MD
LG