Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország: nincs tervben karácsonyi tűzszünet


Egy lakó törmelékek között áll, az orosz támadásban súlyosan megrongálódott otthonában Horlivkában, Donyeck régióban 2022. december 13-án
Egy lakó törmelékek között áll, az orosz támadásban súlyosan megrongálódott otthonában Horlivkában, Donyeck régióban 2022. december 13-án

Moszkva határozottan visszautasította Kijev azon felhívását, hogy a béketárgyalás megindításához első lépésként kezdje meg karácsonyig a csapatai kivonását Ukrajna területéről. A Kreml szerint el kell fogadni bizonyos területek elvesztését.

Hetek óta először szerdán ismét légicsapás érte az ukrán fővárost, az orosz inváziós erők iráni gyártású drónjai két hivatali épületet találtak el, a légvédelem azonban jórészt sikerrel visszaverte a támadást, a hatóságok szerint tizenhárom pilóta nélküli repülőgépet szedtek le.

„Azt akarom, hogy mindez már véget érjen, (…) hogy meghaljon Putyin, ez a szemétláda” – mondta a 39 éves Jana, aki a történtek idején épp munkába indult.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videoüzenetében szerdán kijelentette, hogy továbbra sincs nyugalom a frontokon, az orosz haderő ágyúzása után „csak romok és kráterek” maradnak a keleti országrész településeiből.

„Annak alapján, amit látunk a földön és a levegőben Ukrajnában, nehéz lenne arra a következtetésre jutni, hogy év végére véget ér ez a háború” – jelentette ki John Kirby, a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

A héten Párizsban mintegy hetven ország és nemzetközi szervezet több mint egymilliárd eurót ajánlott fel Ukrajna energia-, élelmiszer- és vízellátásának, illetve közlekedési hálózatának fenntartására.

Amerikai tisztségviselők arról tájékoztatták a Reuters brit hírügynökséget, hogy akár már csütörtökön bejelenthetik Patriot légvédelmi rendszerek szállítását a háború sújtotta országnak.

A Kreml erre reagálva leszögezte, hogy ezek az ütegek legitim katonai célpontot jelentenének, és arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy „egyre mélyebben és mélyebben bevonja magát egy volt szovjet tagköztársaságban zajló konfliktusba”.

Fogolycsere

Bár béketárgyalások továbbra sem zajlanak, az utóbbi hetekben több száz hadifogoly térhetett haza mindkét oldalon, illetve egyeztetések folynak a gabonaexportra vonatkozó egyezség kiterjesztéséről. Ez azt mutatja, hogy bizonyos szinteken nem szakadtak meg a kapcsolatok a szembenálló felek között.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy a legutóbbi fogolycsere nyomán egy amerikai állampolgár is kiszabadult, Suedi Murekezi az Egyesült Államok légierejének veteránjaként segítette az ukránok küzdelmét.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke hangsúlyozta, hogy előremutató lenne, ha a felek kölcsönösen hazaengednék az összes hadifoglyot. Mirjana Spoljaric úgy vélte, hogy ez fokozná a bizalmat, és ezáltal egy szélesebb körű megállapodás első lépése lehetne.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG