Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország pénzosztással próbálhatja csillapítani a társadalmi elégedetlenséget


A rendfenntartó szervek összecsapnak a tüntetőkkel egy Alekszej Navalnij bebörtönzése és a korrupció ellen tartott tüntetésen, Moszkvában, Oroszországban. 2021. január 23-án.
A rendfenntartó szervek összecsapnak a tüntetőkkel egy Alekszej Navalnij bebörtönzése és a korrupció ellen tartott tüntetésen, Moszkvában, Oroszországban. 2021. január 23-án.

Kormányzati források szerint az orosz vezetés egy legalább 6,7 milliárd dollárnyi értékű szociális csomag elfogadásával próbálhatja csillapítani a romló életkörülmények miatti társadalmi elégedetlenséget az őszi választások előtt.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a következő hetekben jelentheti be az intézkedést. Erre az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető bebörtönzése miatt kirobbant országos tüntetéseket követően kerül sor, amik miatt – többek között – gyengült a rubel árfolyama.

Az orosz miniszterelnök, Mihail Misusztyin szóvivője azt mondta, hogy nincs tudomása az erről szóló javaslatról. A Kreml pedig nem reagált a sajtó megkeresésére.

A demonstrációk azután törtek ki, hogy Navalnijt letartóztatták Moszkvában, amint hazaért Németországból, ahol augusztusi megmérgezése óta gyógykezelték. Egyes tiltakozók arról számoltak be, hogy a romló életkörülmények, az óriási egyenlőtlenség miatt vonultak utcára.

A név nélkül nyilatkozó illetékesek elmondták, a szociális csomag célja, hogy az emberek azt érezzék, a hatóságok tisztában vannak az anyagi nehézségeikkel, próbálják segíteni őket.

Gazdasági visszaesés

A csomag értéke 500-600 milliárd rubel körül lehet szerintük. Miközben az átlagbér 2020 végén nagyjából 196 ezer forintnak dollárnak felelt meg, az inflációval korrigált reáljövedelmek 3,5 százalékkal csökkentek tavaly, a munkanélküliségi ráta pedig 2011 óta először megközelítette a 6 százalékot.

Az orosz gazdaság az utóbbi tizenegy év legnagyobb visszaesését produkálta a koronavírus-járvány miatt. Az infláció a központi bank 4 százalékos célkitűzésével szemben januárban 5,2 százalékon állt, és jelenleg is erősödik.

Arról nem közöltek részleteket a források, hogy ezt az összeget miként tervezi elkölteni a kormány. Egyes korábbi hasonló programok az alacsony jövedelmű, kisgyerekes családokra fókuszáltak, például az elsőgyerekes anyáknak vagy a sokgyerekes családoknak juttatva támogatásokat.

Putyin többször is ígéretet tett az életszínvonal emelésére, a világjárvány és az alacsony olajárak nyomán azonban a tavalyi második negyedévben 8,4 százalékkal csökkent az orosz bruttó hazai termék (GDP), ami a legnagyobb negyedéves visszaesés 1999 óta.

A Nyugat élesen bírálta Oroszországot Navalnij ügyében, újabb szankciók elfogadásának veszélyére figyelmeztetve.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG