Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország rakétákkal és drónokkal támadta Odesszát, Zelenszkij Ukrajnába hívja Trumpot


Rakétatalálatot kapott épület Odesszában 2023. november 6-án
Rakétatalálatot kapott épület Odesszában 2023. november 6-án

Rakéta- és dróncsapások érték Ukrajna fekete-tengeri kikötővárosát, Odesszát. Legkevesebb nyolc ember megsebesült, és jelentős károk keletkeztek a város híres művészeti múzeumában és lakóépületekben. A drónok roncsaitól gabonaraktárak gyulladtak ki – közölték ukrán tisztviselők november 6-án.

Oleh Kiper kormányzó eredetileg öt sebesültről beszélt, de aztán nyolcra frissítette a számot.

Kiper Telegramon azt írta, hogy a rakéták a városközpontot vették célba, valamint egy használaton kívüli ipari épületet.

Megsérült a város UNESCO-világörökség részét képező negyedében álló művészeti múzeum, és sokemeletes lakóházak is találatot kaptak – mondta Kiper.

Ehhez kapcsolódóan: Műholdfelvételek szerint Oroszország növeli fegyvergyártási kapacitását az Ukrajna elleni háborúhoz

Natalja Humenyuk, a déli katonai parancsnokság szóvivője közölte, hogy az oroszok különféle típusú rakétákkal és drónokkal támadták Dél-Ukrajnát november 6-án reggel.

Humenyuk szerint Odessza ellen Iszkander–M és Onyx rakétákat, valamint iráni gyártmányú Sahid drónokat vetettek be. Humenyuk és Kiper egyaránt arról beszélt, hogy tizenöt drónt lőttek le a légvédelmi erők, ezek roncsai kárt tettek a kikötő területén lévő gabonaraktárakban.

A város UNESCO-világörökségi negyedében, a kikötő közelében álló Odesszai Nemzeti Művészeti Múzeumot is megrongálta egy orosz rakéta, pontosan azon a napon, amikor fennállásának 124. évfordulóját ünnepli.

„November 6-án 124 éves lett az Odesszai Nemzeti Művészeti Múzeum. Az oroszok egy közelben becsapódó rakétával gratuláltak. A műemlék épület falai megsérültek, néhány ablak és üveg betört” – írta Kiper Telegramon.

Ihor Klimenko belügyminiszter arról számolt be, hogy Odesszában húsz lakóház sérült meg.

Ehhez kapcsolódóan: Nem úgy alakul az ukrán ellentámadás, ahogy remélték, és az előrejelzések sem jók

A hadszíntéren az ukrán erők az elmúlt 24 órában 53 közelharcot vívtak a frontvonal mentén – áll az ukrán hadsereg vezérkarának november 6-i napi jelentésében.

Heves harcok dúltak Kelet-Ukrajnában a Donyecki területen található Avgyijivka iparváros körül, amelyet az orosz csapatok az elmúlt hetekben a háború egyik legintenzívebb csatájában próbálnak elfoglalni.

Az ukrán csapatok tíz támadást vertek vissza Avgyijivka térségében, jóllehet az oroszok légi támogatást vettek igénybe – közölte a hadsereg.

A harcok délen, a Zaporizzsjai területen is felerősödtek, ahol az orosz erők megpróbálják visszafoglalni Robotyine falut, amelyet az ukrán csapatok augusztusban szabadítottak fel.

Volodimir Zelenszkij elnök egy amerikai televíziónak adott november 5-i interjúban arra kérte Washingtont, hogy nyújtson további segítséget országának az orosz invázió elleni küzdelemben.

„Ha Oroszország mindannyiunkat megölt, akkor a NATO-országokat támadja meg, és önök küldik harcba a fiaikat és lányaikat” – mondta Zelenszkij az NBC-nek.

Zelenszkij Ukrajnába hívta Donald Trump volt elnököt, hogy saját szemével lássa a konfliktus természetét. „Nem lesz szükségem 24 percnél többre” elmagyarázni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök miatt kezelhetetlen a háború – közölte.

Trump, a 2024-es választáson Joe Biden demokrata elnökkel szembeszálló republikánus jelölt azt mondta, hogy „24 órán belül” véget vethetne a háborúnak, és kétségeinek adott hangot amiatt, hogy szükséges-e folytatni a segítségnyújtást Ukrajnának.

A háború hozta őket össze: egy idegen kisfiú keresztapja lett az ukrán katona
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:19 0:00
XS
SM
MD
LG