Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország-szerte tüntettek a háború ellen, rengeteg embert le is tartóztattak


Az elmúlt hetekben tízezres nagyságrendben tartóztatja le az orosz állam Oroszországon belül a háború ellen tüntetőket. Ritkán fordul elő, de most az ország szibériai városaiban is érdemi tüntetések voltak.

Az első márciusi hétvégén durván ötezer embert tartóztattak le különböző háborúellenes tüntetéseken az orosz hatóságok. Szokatlanabb esemény, hogy már nemcsak az ország nyugatibb nagyvárosaiban tüntettek a lakosok, hanem keletebbre, pontosabb több helyen Szibériában is.

Az orosz jogalkotók eddig kerülték a tüntetési lehetőség nyílt betiltását, azonban praktikusan kizárólag az állam által engedélyezett tüntetéseken lehet részt venni, áll az Amnesty International kapcsolódó jelentésében.

Háborúellenes tüntetés pedig már csak azért sem lehetséges az orosz kormány narratívája szerint, mivel nem háború zajlik szerintük, hanem „speciális katonai művelet”. Putyin elnök emellett pár napja írt alá egy olyan törvényt, amely alapján

tizenöt év börtönt kaphat, aki az állam szerint fake newst, álhíreket terjeszt a hadseregről.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bárki tizenöt évet kaphat, aki eltér az orosz kormány hivatalos álláspontjától például az ukrajnai háború kapcsán. Így a BBC vagy a Deutsche Welle mellett a Szabad Európának is fel kellett függesztenie oroszországi működését újságíróink védelme érdekében. A helyi médiafelügyelet többek között kifejezetten megtiltotta, hogy az orosz agresszió kapcsán bárki nagy nyilvánosság előtt a háború vagy invázió kifejezést használja.

A letartóztatottak száma az oroszországi emberijog-védő szervezet, az OVD-Info szerint tizenháromezer felett járt március 7-én. Ez a szám csak egy alsó becslés azok alapján, akikről biztosan tudják, hogy elvitték a rendőrök.

A korábban megmérgezett Alekszej Navalnij ellenzéki politikus a börtönből üzent az oroszoknak, hogy álljanak ki a háború ellen. Szerinte nem lehetnek most olyan gyávák, hogy úgy tegyenek, mintha nem vennék észre az Ukrajna elleni támadó háborút, amelyet „a nyilvánvalóan őrült cár” indított.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG