Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkvában akkreditálták a tálibok első diplomatáját


Az afganisztáni tálib és a türkmén küldöttek az Afganisztánnal szomszédos országok külügyminisztereinek találkozóján 2022. március30-án.
Az afganisztáni tálib és a türkmén küldöttek az Afganisztánnal szomszédos országok külügyminisztereinek találkozóján 2022. március30-án.

Oroszországban fog dolgozni a világ első akkreditált tálib diplomatája, pontosabban már dolgozik is. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint aktívan együtt kell működni az Oroszország által is terrorista szervezetnek besorolt tálibokkal.

Szergej Lavrov külügyminiszter közölte, hogy Moszkva akkreditálta a tálibok vezette Afganisztán első diplomatáját. Jóllehet Oroszország "terrorista szervezetnek" minősítette a fegyveres csoportot, melyet a világ nagy része kiközösít.

Az Afganisztánnal szomszédos országok külügyminisztereinek március 31-i összejövetelén Lavrov elmondta, hogy a tálib kormány diplomatáját még februárban akkreditálta a moszkvai külügyminisztérium, és azóta is tevékenykedik.

"Meggyőződésünk, hogy a nemzetközi közösségnek aktívan együtt kell működnie Afganisztán új kormányával, bátorítania kell az ENSZ-t és tagállamait a hivatalos elismerésre"

– mondta Lavrov az összejövetelen, amelyen Oroszország, Kína, Irán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán külügyminiszterei vesznek részt a kelet-kínai Tunhszian.

A tálibok tavaly augusztusban vették át az ország irányítását, amikor a nemzetközi erők két évtizedes harc után kivonultak Afganisztánból. A világ legtöbb országa nem tartja legitimnek a tálib kormányt, aggódik, amiért a fegyveresek nem tartják be ígéreteiket az emberi jogok tiszteletben tartására. Március 17-én mindazonáltal az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta hivatalos kapcsolatok felvételét Afganisztánnal.

XS
SM
MD
LG