Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Iskolai lövöldözésről beszélgettek orosz tinédzserek, a pszichiátriára kerültek


 Aljona Prokudina pszichiátriai osztályra került.
Aljona Prokudina pszichiátriai osztályra került.

Pszichiátriai megfigyelésre vittek a rendőrök egy 14 éves lányt Oroszországban, aki társaival egy amerikai iskolai lövöldözésről beszélgetett az internetet. A lány családja viszont kizártnak tartja, hogy hasonló támadásra készült volna. A napokban a rendőrség több hasonló razziát folyatott le tinédzserek ellen, jogvédők szerint több kiskorút beleegyezésük nélkül, törvénytelen módon szállították intézetbe.

Augusztus 24-én hajnalban 10 felfegyverzett, golyóálló mellénybe öltözött rendőr csöngetett be egy lakásba az oroszországi Krasznojarszkban azzal, hogy a család 14 éves lányát, Prokudina Glinszkaját keresik. A rendőrök ezután a családtagok elmondása szerint „mindent felfogattak” a házban, majd lefoglalták a lány laptopját, őt magát pedig a saját és szülei tiltakozása ellenére egy pszichiátriai klinikára szállították. A letartóztatott lány testvére a médiának azt mondta, az akcióra azért kerül sor, mert Prokudina tagja volt egy olyan fórumnak a vk.com közösségi oldalon, aminek témája egy amerikai iskolai lövöldözés volt. A lányt egy héten át tartották az intézetben, ahol a COVID-járványra hivatkozva a szülők látogatását sem engedélyezték.

Netes fórum adta a gyanút

Az orosz média jelentése szerint nem ez volt az egyetlen hasonló rendőrségi razzia a szibériai városban és környékén. Az elmúlt években a régióban több iskolában is történtek erőszakos cselekmények, és a hatóságok elmondása szerint a Prokudina által látogatott fórumon is támadást terveztek az egyik helyi iskola ellen egyes tagok.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a most letartóztatott fiatalok közzétettek-e ilyen terveket, vagy csak azért keveredtek gyanúba, mert egy olyan fórumot látogattak, ahol mások fenyegetőztek iskolai lövöldözéssel. A Szabad Európa jelentése alapján egyelőre annyi biztos, hogy a tinédzserek egy olyan netes fórumon regisztráltak, aminek a témája az 1999-es amerikai Columbine Középiskolában történt lövöldözés volt.

Emlékállítás vagy gyilkos-fanclub?

A Columbine Középiskolában történt mészárlás a legismertebb, és az egyik legjobban dokumentált iskolai lövöldözés a történelemben. Az 1999-es ámokfutás középiskolás elkövetői, Eric Harris és Dylan Klebold 12 diáktársukat ölték meg, egy tanárral is végeztek, majd öngyilkosok lettek. Bár korábban is történtek iskolai lövöldözések, ez az eset mindegyiknél jobban felkeltette a média érdeklődését, ami tulajdonképpen a mai napig nem múlt el teljesen. Az elkövetők motivációját, az azt kiváltó okokat és a tragédiára adott reakciókat az évek során több könyv, játékfilm és dokumentumfilm is körüljárta, utóbbiak közül Magyarországon is jól ismert Michael Moore Bowling for Columbine (Kóla, puska, sültkrumpli) című filmje. A mészárlás egy, ennél sötétebb hatása, hogy a következő években a lövöldözés több hasonló vérengzést inspirált, ahol az elkövetők kifejezetten a columbine-i „forgatókönyvet” próbálták imitálni.

Az Columbine középiskolai mészárlás az internetes kultúrára is nagy hatással volt, a témával ma is több weboldal és internetes fórum is foglalkozik. Ezek általában a dokumentumfilmekhez hasonlóan a tragédia okait próbálják bemutatni, vagy az áldozatoknak állítanak emléket. Az egyik ilyen közösségi szerkesztésű weboldal például felhívja rá a figyelmet, hogy nem céljuk az elkövetők dicsőítése, az erőszak elutasítására és az áldozatok emlékének tiszteletben tartására hívnak fel. Persze, az ilyen véres témákkal kapcsolatban érdeklődő közösségekben óhatatlanul akadnak olyan fiatalok, akik a gyilkosokkal szimpatizálnak, vagy akár a tetteik is imponálnak nekik. Ez persze még nem jelenti azt, hogy ők a valóságban is mind mészárlásra készülnek vagy, hogy mindenki, aki ilyen weboldalakat látogat, potenciális gyilkos.

Jogellenesek lehettek a letartóztatások

Többen megkérdőjelezik az oroszországi rendőri akciók jogosságát . Sokak szerint nem egyértelmű, hogy valóban fennállt-e az erőszakos támadás veszélye. helyi gyermekjogi aktivista a Szabad Európának azt mondta, Oroszországban a törvények értelmében a hatóságok nem rendelhetik el kiskorúak pszichiátriai kivizsgálását, csak akkor, ha abba a szüleik is beleegyeznek.

Most már tudjuk, hogy semmit nem lett volna szabad aláírnunk. De amikor tíz felfegyverkezett ember áll előtted maszkban és páncélban, nem igazán tudod józanul átgondolni a dolgokat
Irina Mirosnikova, gyermekjogi aktivista

Mirosnikova egyik kollégája az orosz TASSZ hírügynökségnek azt mondta, a gyerekeket kényszerrel vetették alá vizsgálatoknak, és több esetben a szülők nem egyeztek bele a vizsgálatba. A letartóztatott 14 éves lány testvére a Szabad Európának azt mondta, a szülőkkel ugyan a rendőrök aláírattak egy papírt, amivel hozzájárultak a lányuk pszichiátriai kivizsgálásához, de szerinte nem mondható, hogy nem nyomás alatt egyeztek bele a vizsgálatba.

Nem Amerika, de máshol is megtörténhet

Oroszországban az Egyesült Államokhoz képest jóval nehezebb civilként lőfegyverhez jutni, így az amerikai iskolai lövöldözésekhez hasonló esetek sem jellemzőek. A közelmúltban ennek ellenére volt már példa fegyveres ámokfutásra iskolákban, ezek közül a legvéresebb a 2018-ban, az Ukrajnától frissen elcsatolt, Krím-félszigeti Kercs egyik középiskolájában történt. Ekkor egy 18 éves diák, Vlagyislav Roszljakov 20 embert ölt meg, illetve több házi készítésű bombát is elhelyezett, mielőtt magával is végzett. Az elkövető, aki egyébként legálisan vásárolt fegyvert és lőszert használt, korábban szintén tagja volt olyan internetes közösségeknek, amelyek sorozatgyilkosságok kielemzésével foglalkoztak, és a mészárlás előtti napokban ő maga is közzétett öngyilkossággal és iskolai lövöldözésekkel kapcsolatos posztokat. A Columbine-szál egyébként a kercsi mészárlás kapcsán is felbukkant, mivel Roszljakov korábban az interneten közzétett az 1999-es lövöldözésre utaló posztokat, és a gyilkosságok elkövetésekor hasonló fegyvert használt és hasonló ruhát hordott („gyűlölet” feliratú pólót), mint a Columbine-lövöldözés egyik elkövetője. Vagyis feltételezhető, hogy Roszljakov az amerikai tömeggyilkosságot akarta imitálni – ugyanakkor a közvetlen motivációja a hozzátartozói szerint a bosszúvágy volt az őt ért iskolai zaklatás miatt.

Idén egy hasonló támadás előkészítése miatt Szaratov régióban ítéltek börtönbüntetésre egy tinédzsert, aki baltával és Molotov-koktéllal tervezett iskolai támadást, és korábban szintén a columbine-i ámokfutókat méltatta.

Az ügyvéd kételkedik

A mostani letartóztatási hullámban érintett családok ügyvédje, Vlagyimir Vaszin a Szabad Európának azt mondta, fontos, hogy a hatóságok még időben meghiúsítsák az iskolák elleni támadásokat, különösen az új tanév kezdetén. Szerinte azonban nem valószínű, hogy a napokban letartóztatott tizenévesek valóban veszélyt jelentenek bárkire. „Megértem, hogy a hatóságoknak fel kell lépniük a terrorizmus ellen. De ezeken a razziákon semmit nem fognak találni. Úgy gondolom, a gyereket haza kellene engedni” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG