Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország több esetben sem fizette ki szerződéses katonáit


Oroszország úgy próbálja fenntartani hadserege létszámát, hogy a politikailag kockázatos besorozás helyett a Kreml által „nagyon-nagyon vonzónak” nevezett feltételeket kínál a szerződéses katonáknak, ha jelentkeznek harcolni Ukrajnába. A Szabad Európa orosz oknyomozó csoportja, a Szisztema azonban számos olyan esetet talált, amikor az ígért juttatások soha nem érkeztek meg.

Egyesek a végtagjukat vagy az életüket vesztették el, mások a szabadságukat. Több esetben semmit sem kaptak meg azokból a juttatásokból az orosz szerződéses katonák és családtagjaik, amelyeket az állam ígért, amiért jelentkeztek az ukrajnai harcokra. Sem harci bónuszfizetést, sem kegyelmet az elítélteknek, sem kártérítést a sérülés vagy haláleset után, és semmilyen papírt nem kaptak, amely bizonyítaná, hogy egyáltalán harcoltak – tudta meg a Szabad Európa oroszországi oknyomozó csoportja, a Szisztema.

A megállapítások bizonyítékokon alapulnak, például beszélgetéseken, amelyeket a Szisztema és a Current Time folytatott katonákkal, volt katonákkal és hozzátartozóikkal.

Az a több százezer ember, aki szerződést írt alá az orosz védelmi minisztériummal, hogy Ukrajnában harcoljon, döntő szerepet játszik a Kreml céljában, hogy anélkül tartsa fenn a hadsereg létszámát, hogy újabb tömeges behíváshoz folyamodna, mint 2022 szeptemberében, amikor Vlagyimir Putyin elnök elrendelte a mozgósítás, amely rendkívül népszerűtlennek bizonyult, és rengeteg orosz fiatalt késztetett arra, hogy elhagyja az országot. Elemzők szerint Putyin különösen óvakodik egy ilyen lépéstől a jövő márciusi elnökválasztás előtt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nemrég részben a „nagyon-nagyon vonzónak” nevezett szerződési feltételeknek tulajdonította, hogy állításuk szerint idén megnőtt a jelentkezők száma.

A felvett önkéntes újoncok rövid távú szerződést kötnek a védelmi minisztériummal, hogy Ukrajnában harcoljanak, és elvileg ugyanazt a fizetést és juttatásokat kapják, mint a szerződéssel rendelkező, hivatásos katonák. A fizetés minimum havi 195.000 rubel (750 ezer forint) – az orosz átlagbér csaknem háromszorosa.

A fizetésen felül a Wagner zsoldoscsoport kegyelmet is ígért a foglyoknak – Jevgenyij Prigozsin, a Wagner volt vezetője korábban azt mondta: júniusig mintegy 32 ezer elítélt kapott kegyelmet. Miután a Wagner februárban leállította a toborzást a börtönökben, a védelmi minisztérium tisztviselői továbbra is olyan foglyokat kerestek, akik hajlandók rövid távú szerződést kötni.

Az orosz hadsereg katonái állnak egy mobil toborzóközpont előtt Szentpétervárott
Az orosz hadsereg katonái állnak egy mobil toborzóközpont előtt Szentpétervárott

Az ukrajnai harcokra szerződöttek hozzátartozói azonban gyakran panaszkodnak online felületeken és a törvényhozóknak, hogy az ígért kifizetés és a kegyelem nem érkezett meg.

Hogy pontosan mennyire gyakoriak a megszegett ígéretek, nem tudni, mert sem az orosz védelmi minisztérium, sem az orosz emberi jogi biztos hivatala nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire.

A Szisztema által rögzített panaszok azt mutatják, hogy a probléma továbbra is létezik.

„Véletlenül hibáztam”

Egy 52 éves, kisebb súlyú bűncselekményeket elkövető férfinak jó lehetőségnek tűnt, hogy lerövidítse a lopásért és testi sértésért kiszabott büntetését. A dél-oroszországi Krasznodari területen élő Jurij Motornij azonban nem kapott kegyelmet.

Röviddel azután, hogy tavaly tavasszal a frontra küldték, megsebesült, és szeptemberben az oroszok által megszállt Krím egyik kórházában halt meg.

Özvegye, Anna Motornaja azt állította, nem mondták meg neki, hová került, miután megsebesült, és nem engedték, hogy meglátogassa a kórházban, amikor egy hónappal később megtudta. Elmondása szerint a halála után nem kapott semmilyen dokumentumot, amely igazolta volna, hogy Ukrajnában harcolt, nem kapott harci fizetést, és semmiféle kártérítést sem.

„Még azt sem tudom, milyen egységben szolgált, vagy hogy mi volt a szerződésének a sorszáma” – mondta Motornaja.

„Nem volt a védelmi minisztérium fizetési listáján, a katonai ügyészség pedig eddig semmit sem mondott” – tette hozzá.

A védelmi minisztérium azt javasolta, hogy legalizálják a foglyok toborzását a katonai szolgálatra – ezt a gyakorlatot Olga Romanova, az Oroszország Rácsok Mögött nevű, az elítéltek jogait védő szervezet vezetője az „orosz ruletthez hasonlította a legmagasabb tétekkel”.

Egy szentpétervári óriásplakát a katonai szolgálatot népszerűsíti egy katona képével és ezzel a felirattal: „Oroszországot szolgálni igazi munka”
Egy szentpétervári óriásplakát a katonai szolgálatot népszerűsíti egy katona képével és ezzel a felirattal: „Oroszországot szolgálni igazi munka”

A túlélő katonáknak néha azért is küzdeniük kell, hogy bármilyen juttatást kapjanak.

Dmitrij Jefimovnak hat év volt hátra a kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt kiszabott büntetéséből, amikor májusban szerződést kötött az orosz hadsereggel, és kiengedték a Permi területen lévő börtönből. Még mielőtt a frontra küldték volna, elmondása szerint kiképzés közben egy TNT-töltet lerobbantotta a bal kezét, és az arca is megsérült.

Szeptemberben Jefimov egy krími kórházban feküdt, és még mindig várta azokat a dokumentumokat, amelyek kártérítésre jogosítanák. Parancsnokai nem válaszolnak a kérdéseire, a katonai ügyészség pedig csak most kezdett el foglalkozni az ügyével – mondta a Szisztemának.

„Tudtam, mit csinálok. Mindent vagy semmit. Véletlenül hibáztam – mondta. – Nem akartam harmincévesen kikerülni a börtönből család, lakás, autó nélkül.”

„Rosszabb bánásmód, mint az ukrán hadifoglyokkal”

A 45 éves Nyikolaj Trosin önkéntes öt hónap eltávozás nélküli szolgálat után, a beígért harci jutalom ellenére 2022 decemberében élt azzal a jogával, hogy nem hosszabbítja meg a védelmi minisztériummal kötött szerződését.

A válasz brutális volt – mondta felesége, Okszana Trosina.

Trosint elmondása szerint egy gödörbe zárták, egy olyan verembe, ahová a katonák fegyelmi vétség miatt kerülhetnek, étel, víz és orvosi ellátás nélkül.

Jelena Popova aktivista, aki katonák jogvédelmével foglalkozik, a Szabad Európa orosz szolgálatának azt mondta, hogy a tisztek ezt a középkori módszert használják arra, hogy az önkéntesek újra a frontra menjenek.

Mozgósított oroszok sorakoznak egy vasútállomáson, mielőtt elindulnának az ukrajnai háborúba
Mozgósított oroszok sorakoznak egy vasútállomáson, mielőtt elindulnának az ukrajnai háborúba

Trosin esetében még erre sem volt szükség – a védelmi minisztérium automatikusan megújította a szerződését, annak ellenére hogy írásban kérte a felmentését – mondta a felesége.

Trosina szerint miután panaszt tett a katonai ügyészségen és az emberi jogi biztosnál a férjével szemben alkalmazott bánásmód miatt, e-maileket kapott egységének tisztjeitől, akik gyávának és alkoholistának nevezték.

Azt állította, hogy a parancsnoka megverte a férjét, és letépte a jelvényét.

„A bánásmód rosszabb, mint az ukrán hadifoglyokkal szemben. És nem ő az egyetlen ilyen” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy férje nem kapott szabadságot, és a havi 28.411 rubeles (108 ezer forintos) fizetésén kívül semmilyen kifizetést sem.

A 37 éves Szergej Prokugyin őrmester felesége hasonló tapasztalatokról számolt be. Prokugyin 2022 szeptemberében „hazaszeretetből – nem a pénzért” írt alá szerződést, de miután kétszer megsebesült, nem volt hajlandó visszatérni a frontra a szerződéséből hátralévő időre – mondta a felesége.

„Ezért tizenegy napig tartották fogva egy pincében, de nem akart visszamenni” – mesélte Anasztaszija Prokugyina.

Prokugyin szerződését is automatikusan meghosszabbították, anélkül hogy jutalmat kapott volna – állította a felesége.

Többszöri próbálkozás után a katonai ügyészségen keresztül sikerült elérnie, hogy megkapják férje ki nem fizetett harci prémiumát. Férje azonban Ukrajnában maradt, visszatérésének időpontja ismeretlen.

Írta Elizabeth Owen Anton Bajev és Jelizaveta Szurnacseva tudósítása alapján. A riportban Andrej Csiganov, a Current Time munkatársa is közreműködött.
XS
SM
MD
LG