Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország több ukrán régiót is támadott, és állítása szerint újabb drónokat vert vissza


Két ukrán drónt lőtt le a légvédelem Moszkva egyik nyugati külvárosában kedd hajnalban. 2023. augusztus 22.
Két ukrán drónt lőtt le a légvédelem Moszkva egyik nyugati külvárosában kedd hajnalban. 2023. augusztus 22.

Az ukrán katonai és területi tisztviselők orosz drón- és rakétacsapásokról számoltak be Zaporizzsja, Krivij Rih és Kupjanszk ellen, az orosz védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy dróntámadásokat vert vissza Moszkva és Brjanszk környékén, és ideiglenesen bezárt három fővárosi repülőteret.

Egy ember megsebesült, húsz épület pedig megsérült a dnyipropetrovszki Krivij Rih ellen éjszaka elkövetett orosz rakétatámadásban – közölte Szerhij Liszak kormányzó Telegramon.

Oroszország éjjel csapást mért délen Zaporizzsja városára is, károk keletkezetek, de áldozatok nem voltak – jelentette a városi tanács titkára, Anatolij Kurtev augusztus 22-én reggel.

„Az éjszaka folyamán az ellenség ismét támadta Zaporizzsját. A robbanásokban négy toronyház sérült meg” – írta Kurtev Telegramon. Az orosz erők már többször is támadást indítottak Zaporizzsja ellen.

Az orosz csapatok mára virradóra ágyúzták a kelet-ukrajnai Harkivi területen Kupjanszkot és Vovcsanszkot – közölte Oleh Szinyehubov kormányzó augusztus 22-én.

„Négy lakóépület megrongálódott és összedőlt” – írta Szinyehubov Telegramon, hozzátéve, hogy egy nő könnyebben megsebesült.

Közben az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy négy drónt lőttek le az éjszaka folyamán – kettőt a Moszkvai, kettőt pedig a Brjanszki terület felett, Moszkvától mintegy négyszáz kilométerre délnyugatra.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint három moszkvai repülőtér – a Vnukovói, a Domogyedovói és a Seremetyjevói – rövid időre indoklás nélkül felfüggesztette a járatait.

A moszkvai repülőterek az utóbbi időben többször is felfüggesztették a járatokat, a hatóságok szerint ukrán dróntámadások miatt.

A minisztérium augusztus 22-én azt is közölte, hogy egy orosz harci repülőgép megsemmisített egy állítólagos ukrán felderítő hajót a fekete-tengeri orosz gázkitermelő létesítmények közelében.

Az állítást független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Fronthelyzet

A harctéren heves összecsapások zajlanak Ukrajna keleti és déli részén, az ukrán hadsereg vezérkarának jelentése szerint sikerült visszaverni egy orosz ellentámadást Bahmutnál A kelet-ukrajnai Donyecki területen található városban hónapokon át heves harcok folytak, mielőtt májusban az orosz erők kezére került.

Az ukrán erők folytatták támadó hadműveleteiket délen, Melitopol térségében – áll a hadsereg augusztus 22-i napi jelentésében.

Az elmúlt 24 órában az ukrán csapatok harminc közelharcot vívtak a frontvonalon – teszik hozzá.

Augusztus 21-én Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy intenzív harcok folynak a Zaporizzsjai területen, ahonnét némi sikerekről számolt be.

Ehhez kapcsolódóan: Lassú, hosszú és véres: a vártnál nehezebben halad Ukrajna ellentámadása

Augusztus 21-én előretörést jelentettek Robotyine falu környékén. Ez egy fontos út mentén fekszik Orikhiv városa és Tokmak között, a stratégia célnak tekintett Melitopol felé vezető útvonalon.

Maljar Telegramon azt írta, hogy az ukrán csapatok, amelyek az elmúlt napokban állítólag áttörést értek el Robotyine közelében, „sikereket arattak Robotyinétól délkeletre és Malaja Tokmacskától délre”.

Kalózvetítéseken nézik az oroszok a Barbie-filmet
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:48 0:00
Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG