Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország újabb drónokat lőtt ki és légicsapásokat mért Ukrajnára


Az egykori lakók a holmijuk maradványait mentik a szilveszteri orosz rakétatámadásban megsemmisült házukból Zaporizzsjában 2023. január 1-jén
Az egykori lakók a holmijuk maradványait mentik a szilveszteri orosz rakétatámadásban megsemmisült házukból Zaporizzsjában 2023. január 1-jén

Az elmúlt 24 órában főként polgári célpontok ellen folytatta támadásait Ukrajnában az orosz hadsereg – jelentette az ukrán haderő január 3-án, egy nappal azután, hogy az oroszok elismerték: jelentős veszteségeket szenvedtek el a Kijev elleni eddigi egyik legsúlyosabb légicsapásban.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara napi frissítésben azt is közölte, hogy az ukrán erők orosz katonákat támadtak Csulakivkában, a Herszoni területen. Az ukrán hadsereg szerint mintegy ötszáz orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg a december 31-i ukrán katonai akcióban.

Az ukrán állításokat nem lehet független forrásból megerősíteni. Moszkva nyilvánosan nem kommentálta az állítólagos ukrán katonai akciót.

Január 2-án az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 63 orosz katona halt meg egy ukrán támadásban a kelet-donyecki régió egyik létesítménye ellen, ahol orosz katonák állomásoztak.

Ukrajna szerint több százra volt tehető az orosz halottak száma december 31-én Makijivkában, bár az oroszbarát tisztviselők ezt túlzásnak nevezték.

Orosz katonai bloggerek, akiknek az információi nagyrészt megbízhatónak bizonyultak a háború során, azt állították, hogy a létesítmény közelében tárolt lőszer robbant fel a támadásban, és ez járult hozzá az áldozatok magas számához.

Az ukrán fegyveres erők vezérkara január 3-i napi frissítésében azt is közölte, hogy az orosz hadsereg hat rakétát lőtt ki és 52 légicsapást indított, illetve 77 támadást hajtott végre rakétavető rendszerekkel. Mind a hat rakéta és a légicsapások közül harminc a polgári infrastruktúrát vette célba – jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Az ukrán erők 27 iráni Shahed drónt lőttek le – tették hozzá.

Az orosz hadsereg rakétatámadást intézett a Donyecki területen található Druzskivka jégkorongarénája ellen is. Az egykori ukrán bajnok, a Donbász játszott itt.

A közösségi médiára feltöltött videón az Altair Aréna lángokban áll.

Kirilo Timosenko ukrán elnöki tanácsadó Telegramon azt írta, hogy két ember megsebesült a Druzskivka elleni orosz rakétacsapásban. Azt is hozzátette, hogy orosz rakéta csapódott be a közeli Jakovlivkában is.

Oroszország a jelek szerint az elmúlt napokban fokozta légicsapásait polgári célpontok ellen a fővárosban, Kijevben és más városokban.

Oroszország elhúzódó támadó hadjáratot tervez iráni drónokkal, hogy kifárassza Ukrajnát – közölte Volodimir Zelenszkij elnök január 2-án.

„Információink vannak arról, hogy Oroszország elhúzódó támadást tervez Shahed drónokkal – mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében. – Ezzel valószínűleg a kifárasztásra játszik. Embereink, légvédelmünk, energiáink kifárasztására.”

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG