Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország újabb rakétazáport zúdított Ukrajnára


Az orosz hadsereg észak-koreai rakétákkal lövi Ukrajnát
Az orosz hadsereg észak-koreai rakétákkal lövi Ukrajnát

Az orosz hadsereg hétfő reggeli csapásaiban többen is megsebesültek, és jelentős károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában és különböző gazdasági létesítményekben.

Helyszíni beszámolók szerint csaknem egytucatnyi orosz stratégiai bombázót vetett be az inváziós erők, amely egyebek mellett Kinzsal hiperszonikus rakétákkal támadta Ukrajna számos pontját.

A Harkivi, Dnyiprói, Krivij Rih-i, Hmelnickiji és Zaporizzsjai területről is robbanásokról érkeztek jelentések.

„A reggel egy robbanással kezdődött a városban” – írta Telegramon Ihor Terehov, az ország második legnagyobb városának számító Harkiv polgármestere, arra szólítva fel az embereket, hogy mihamarabb vonuljanak biztonságos helyre.

Ehhez kapcsolódóan: „Ezrével jönnek-mennek”: Ukrajna fronton szolgáló katonái és lakosai felkészültek az újabb háborús évre

Oleh Szinyehubov, a terület kormányzója arról tájékoztatott, hogy a várost legalább négy rakéta találta el, ennek nyomán egy ipari létesítményben és egy oktatási intézményben is károk keletkeztek. Két ember megsebesült, két másik még a romok alatt van.

Zaporizzsjából a helyi kormányzó, Jurij Malasko legkevesebb két sérültről és anyagi károkról adott hírt.

Krivij Rih védelmi tanácsának vezetője, Olekszandr Vilku hangsúlyozta, hogy a város masszív légitámadás alatt áll. Itt találat ért többek között egy bevásárlóközpontot is.

A Dnyiprói és Hmelnickiji területről legalább hat robbanásról érkeztek hírek.

Oleh Kiper, a déli Odessza kormányzója közölte, hogy hét drónt semmisített meg a légvédelem, anyagi károk és áldozatok nem voltak.

Ehhez kapcsolódóan: Már csak néhány nagyobb támadás kivédésére van lőszere az ukrán mobil légvédelemnek

Eközben a határ mentén fekvő, oroszországi Belgorodi terület kormányzója, Vjacseszlav Gladkov tudatta, hogy a terület azonos nevű székhelyének körülbelül háromszáz lakosa önként elhagyta el a várost az ukrán hadsereg légicsapásait követően.

„Az a nagyjából háromszáz belgorodi, aki úgy döntött, hogy költözik, mostanra ideiglenes szálláshelyen van Szarij Oszkol, Gubkin és Korocsanszkij körzetben” – jelentette be Telegramon.

December 30-án a Belgorodot érő légicsapásokban huszonöt ember vesztette életét, köztük öt gyerek. Előző nap többtucatnyi ember halt meg orosz rakétatámadásban Ukrajnában.

Az utóbbi hetekben gyakoribbá váltak a támadások az egymással háborúban álló két ország határának orosz oldalán. A térségben található sűrű erdőkből tüzérséggel, rakétákkal és drónokkal is célba vették Oroszországot.

A Belgorodi terület azonos nevű székhelye mintegy száz kilométerre északra van Harkivtól. A 340 ezres lakosságú Belgorod a legnagyobb orosz város az ukrán határ közelében, amelyet viszonylag egyszerű támadni a határ túloldaláról.

Sokak szerint az akciók célja a normalitás látszatának szétrobbantása, azaz annak demonstrálása, hogy a háború az oroszországi hétköznapi életre is súlyos hatással lehet.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG