Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország újabb támadásokkal emlékezik meg az ukrán alkotmány napjáról


Orosz siklóbomba maradványát vizsgálja egy robbanóanyag-szakértő a Harkivot érő orosz légicsapás után, 2024. június 27-én
Orosz siklóbomba maradványát vizsgálja egy robbanóanyag-szakértő a Harkivot érő orosz légicsapás után, 2024. június 27-én

Miközben az ukránok az alkotmány napját ünneplik június 28-án, Moszkva már második napja újabb és újabb drón- és tüzérségi csapásokat indít Dél-Ukrajna ellen. Károkról érkezett jelentés, de áldozatokról nem.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján közzétett videóüzenetben gratulált honfitársainak az alkotmány napján, és kiemelte a nemzeti szolidaritás fontosságát a háborús időkben.

„Az alkotmány 17. cikkelye kimondja: Ukrajna védelme az állam legfontosabb feladata és az egész ukrán nép ügye. Ukránok milliói bizonyítják nap mint nap az odaadásukat: a hősök a fronton és azok, akik keményen dolgoznak, hogy megerősítsék az államot; ukránok, akik változtattak az életükön, megváltoztatták a hivatásukat, de nem változtattak azon, hogy a szabadságot, Ukrajnát és Európát választják” – mondta Zelenszkij.

Ezzel egy időben Oroszország június 28-án már második napja támadja Nikopolt a Dnyeper jobb partján.

„Kora hajnal óta az orosz hadsereg ismét csapásokat mér Nikopol városára, kamikazedrónokkal vette célba a járási központot” – írta a Dnyipropetrovszki terület kormányzója, Szerhij Liszak a Telegramon, de arra nem tért ki, hogy hány drónról van szó.

„Nincsenek halottak vagy sebesültek” – tette hozzá Liszak, aki szerint a támadásban több ház és ipari létesítmény is megsérült.

Június 27-én Oroszország hatalmas tüzérségi támadást intézett Nikopol ellen, több iskolában jelentős károk keletkeztek.

Dél-Ukrajnában támadások érték Herszon környékét is – közölte június 28-án az ottani kormányzó, Olekszandr Prokugyin.

Telegram-üzenete szerint Herszon vidékén 28 települést vett célba a támadás, hat ember megsebesült, és megrongálódott egy kritikus infrastrukturális létesítmény. Részleteket nem ismertetett.

Közben egy feltételezett ukrán dróntámadás nyomán kigyulladt egy olajtározó az oroszországi Tambovi területen, a Moszkvától mintegy négyszáz kilométerre délkeletre fekvő Micsurinszkban – jelentette Makszim Jegorov kormányzó június 28-án. Jegorov szerint a tűz kicsi volt, és eloltották.

Alekszander Bogomaz, az orosz Brjanszki terület kormányzója arról számolt be, hogy június 28-án öt drónt lőttek le a terület felett.

A szmolenszki kormányzó, Vaszilij Anohin jelentette, hogy kilenc drónt semmisítettek meg egy katonai létesítmény felett.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint öt régióban összesen 25 drónt lőttek le. Az állítást nem lehet független forrásból megerősíteni.

Ukrajna, amelynek energetikai infrastruktúráját tönkretette az állandó orosz támadás, az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban vesz célba Oroszországon belüli üzemanyag-előállító létesítményeket, főként az orosz hadseregnek dolgozó olajfinomítókat.

Öldöklés, szurkolás, öldöklés, szurkolás: az ukrán frontról is szurkolnak a nemzeti labdarúgó-válogatottnak az Eb-n
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:40 0:00
XS
SM
MD
LG